September månads utmaning

Skrivet av melinda den 26 september 2014

..börjar se sitt slut. Vi som har varit med denna månad har haft ganska tur med vädret. Mestadels har det varit vackert, soligt och friskt. Skönt eftersom utmaningen var att i minst 30 minuter få upp pulsen utomhus. Meningen med att göra något varje dag, behöver inte vara stora saker, är ju att få in det i vardagen som en naturlig del. Små steg kan göra underverk i längden. Dessutom är det bättre att göra något litet varje dag än att vänta på den där 60 minuters hårda träningen som man aldrig får in. Så roligt att se att vi kan peppa varandra också genom media, fastän vi inte ser varandra. Tanken på att jag är med i ett gäng som strävar efter samma sak kan peppa mig att gå vidare. Fastän ingen ser mig eller bevakar det jag gör (eller inte gör) så kan jag peppa mig själv att göra det, eftersom jag inser att jag för belöning för det jag gör och jag ser framsteg. Nästa månad blir det en ny utmaning, har ännu inte bestämt exakt vilken. Men lutar mot att det blir något muskulärt varje dag. Hoppas ni hänger med! IMG_2523-2048
Kategorier:

Mandelsmör

Skrivet av melinda den 17 september 2014

DSC03446-2048Mandelsmör

Jag brukar köpa mandel- cashew- och nötsmör och använda som smaksättning i smoothies, på plättar och t.o.m. istället för smör på knäckebröd. Tänkte jag skulle pröva att göra egen. Fastän jag mixade nötterna i 10 minuter så blev det inget smör (som det stod i receptet) men när jag tillsatte kokosolja så fick den sin rätta konsistens. Så jo ganska nöjd för att vara första gången. Man borde ha en riktigt effektiv mixer tror jag om man skall få en smörig konsistens av bara nötterna. Man kan förståss göra av andra nötter också eller frön. Som smaksättning kan man te.x. ha rå kakao, blåbär, dadlar etc. Jag mixade 2 dl ekologiska mandlar. Efter ca 10 minuter tillsatte jag 2 st dadlar och 2 msk kokosolja.
Kategorier:

Höstens skörd

Skrivet av melinda den 3 september 2014

IMG_2397-2048Ta vara på höstens skörd!

Här har jag ångkokt grönsakerna, då behåller ni alla vitaminer och antioxidanter och grönsakerna behåller sin spänst och kokas inte sönder.

Detta år fick jag tyvärr inga egna grönsaker i landet (man borde nog vara hemma och prata lite med dem om de skall växa något.) Men som tur var fick jag underbart goda nypotatis och morötter av några vänner och den nyttiga grönkålen av min mamma.

Så här gjorde jag....

Ångkok nypotatis, morötter och stjälkarna från grönkålen i lagom lika stora bitar. Innan du lägger locket på sätt dit lite färska kryddor såsom timjan och resterande grönkål i strimlor. Grönsakerna är klara då man kan sätta kniven i dem.

Sätt i en panna lite olivolja och en burk creme fraiche och skivad rödlök. Slunga med grönsakerna och krydda med örtkryddor/örtsalt och glöm inte lite citronsaft.

Lätt och nyttigt! Ät detta med fisk eller kött.
Kategorier:

Månadens utmaning dag 1 ...

Skrivet av melinda den 1 september 2014

...fick en början. Så otroligt kul att se att vi kan inspirera varandra till små steg. Det är de små stegen som räknas och som senare blir till stora kliv. Om vi utmanar oss själva lite varje dag, så blir det till sist en vana. Denna september-månad är utmaningen att i minst 30 min vara ute och röra på oss. Kan delas in i 15 min *2 om man så vill. Huvudsaken är att vi får upp pulsen lite grann, får igång blodcirkulationen och in med nytt fräscht höst-syre till lungorna. För min del testade jag ett nytt program ute på terassen med uppvärmning a'la hopprep. Garanterar svett i pannan. Som tur var var det fint väder ikväll så inga problem med motivationen. Få se hur det blir då det regnar spik i backen. Häng ni med också och bli inspirerad av andra! Facebook grupp "Månadens utmaning".   IMG_2417-2048
Kategorier:

Månadens utmaning!

Skrivet av melinda den 26 augusti 2014

Att ändra beteendemönster och livsstil är för många en tuff uppgift men alla små steg tillsammans leder till ett hälsosammare liv!

  Nu blir det snart höst och mörkret börjar ge sig till känna. Tycker själv att det är jobbigt för jag vet att jag blir mer eller mindre en innekatt då vintern kommer. Får verkligen prata med mig själv för att få mig ut ur huset då det blåser kallt. Tycker därför att vi skall utmana oss själva nu i september att i minst 30 minuter gå ut och få upp pulsen lite. Så där att vi blir lite svettiga. Om vi vill kan vi dela upp det i två 15 minuters pass. Huvudsaken är att vi får upp pulsen så att hjärtmuskeln får jobba den också. Det är många som bara lunkar på i maklig takt och aldrig utsätter hjärtat för högre arbete. Då stampar du på stället och utvecklar inte din kondition. Så häng med i vår Facebook grupp "Månadens utmaning" och utmana dig själva och dina vänner varje dag!  

"Goda vanor är guld värda"

   
Kategorier:

Kostrådgivning

Skrivet av melinda den 25 augusti 2014

Nu kan du som är intresserad av kosten och vill veta om din energinivå är tillräcklig eller ligger på överkant få kostrådgivning av oss. Får du i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler från det du äter. Kanske äter du i onödan en massa vitaminer? Med i detta paket ges det förutom kostråd och nyttiga recept även motionsrådgivning, tips och råd. Vi jobbar tillsammans mot ditt uppsatta mål. Ta kontakt eller ge vidare information till den du tycker om. Titta in på aktuella kurser.

Ännu är inte glass-säsongen slut...

Skrivet av melinda den 19 augusti 2014

Måste bara lägga in ett glass-recept innan säsongen är över och man hellre äter något varmt till tekoppen. Visste inte vad jag skulle göra av alla mina sura körsbär (första året jag hann plocka dem före fåglarna). Men till slut  blev det några burkar körsbärsmarmelad (gott till ost) och några liter saft. Av marmeladen har jag bl.a. gjort glass (som jag är lite svag för) och därför har jag köpt en glassmaskin med kompressor så jag lätt kan göra Home-made-Gelato.

Körsbärs - Glass

3 äggulor 2 tsk ekologisk vaniljsocker 2.5dl mjölk (röd mjölk blir glassen lite mera krämig, jag använde  blå) 2dl grädde 2,5dl körsbärsmarmelad (eftersom det finns socker i marmeladen ville jag inte vispa socker med äggulorna) 3 msk körsbärssaft 1 tsk pressad citronsaft
  • Vispa äggulor, vaniljsocker och mjölk fluffigt.
  • vispa grädden ganska hårt
  • blanda allt väl
  • lägg i glassmaskin
  • NJUT av den sista sommarvärmen med körsbärsglass och en kopp kaffe.
DSC03408-2048    
Kategorier:

Bättre val...

Skrivet av melinda den 11 augusti 2014 | 1 kommentar(er)

...ja beror ju på vad man jämför med. Weetabix har lanserat en ny Weetabix med banan! Hittade inte en enda liten bit banan i  hela paketet istället såg man vita sockerkorn. Om man ser i innehållsförteckningen att socker kommer på andra plats så kan man dra slutsats att det finns ganska mycket socker i den produkten. I detta fall finns det 15g socker per 100g jft med vanlig Weetabix 4,4g. I och för sig är detta ganska lågt jft med de flesta andra flingor där det finns ca. 22g socker.  Varifrån den äckliga banansmaken kom ifrån som inte ens smakar banan, ja det nämns som smakämnen i förteckningen. Då har konsumenten ingen aning om varifrån dessa smakämnen kommer ifrån eller vilka dessa är. Jag har skickat ett mail till Weetabix och frågat, få se om vi får svar. Alex 6 år slängde paketet i skräptunnan efter att ha provsmakat och sa att det var skräpmat. Kan inte annat än hålla med! Tänk vad gott en riktig banan smakar på en helt vanlig Weetabix.....det kallar jag för "Bättre val"! DSC03406-2048
Kategorier:

Semester....

Skrivet av melinda den 22 juli 2014

Jag har aldrig varit morgonpigg och att sätta på sig löparskorna före frukost har aldrig varit min grej förrän denna sommar. Då jag bestämde mig för att chocka kroppen några mornar. Första tre dagarna var det jätte tungt och inge speciellt kul men sen... vänjer kroppen sig och då man vaknar vill kroppen ut. Det funkar! Nu vill jag  t.o.m springa korta sträckor tidigt på morgonen. Vilken känsla att som en katt få sträcka på sig på en varm terass efteråt. Naturen vaknar till liv, fåglarna sjunger och mössen rasslar i gräset. Det är semester det! WIN_20140722_083532
Kategorier:

Rabarbertemat fortsätter...

Skrivet av melinda den 15 juni 2014

Eftersom jag i dagarna hittade hasselnötmjöl i vår lokala butik måste jag prova det genast. Jag gjorde en rabarberpaj som serverades med Melindas Vanilla-Gelato förståss.

Rabarberpaj (Glutenfri)

100g smör 0.5dl socker (använde Indiansocker) 1 dl havregryn 1 dl bovetemjöl 1 dl hasselnötmjöl Mixa allt och sätt i kylen 30min.   400 g rabarber 0.5 dl socker 0.4 dl vatten lite vaniljsocker eller kanel Koka upp och låt svalna.   Smörja en pajform och tryck ut degen, toppa med rabarber compott. I ugnen 225 grader i ca 15 min. Servera med vaniljglass. DSC02908-2048
Kategorier: