Vad är medicinsk träning?

Skrivet av Melinda den 10 oktober 2018

bild pa mig

Jag lovade att berätta om vad medicinsk träning är för något. Eftersom det är ett ganska nytt begrepp och en helt ny vidareutbildning för personliga tränare. För tillfället är jag den enda (faktist) i hela Finland. Ja det finns en på Åland också. Alla andra medicinska tränare är verksamma i Sverige där det utbildas medicinska tränare på The Academy. 

För enkelhetens skull kommer jag nu att benämna medicinsk tränare som MT. 

Vad är skillnaden på en personlig tränare och en medicinsk tränare?

Som MT är du specialicerad att kunna verkställa och planera träning för dem som fått diagnos eller som förebyggande träning. Vi strävar också till att lindra symptom och i vissa fall botas symptomen till och med. Vi gör inga diagnoser men vi samarbetar gärna med kundens läkare, skötare, fysioterapeut och sjukgymnast. Detta för att få en så bra grund för träningsupplägg som möjligt. Medicinsk träning är livslång träning för att höja livskvaliteten. Fastän man lever med en diagnos eller ligger i riskzonen har man vetenskapliga bevis på att träning och fysisk aktivitet hjälper och har många positiva effekter på välmående och på detta vis ökar livskvaliteten. 

MT jobbar helt under vetenskapliga grunder, så kunden kan känna sig trygg i att MT inte hittar på något själv eller från att ha läst något blogginlägg som verkar trevligt. 

Till exempel kan jag berätta om en kund som varit hos läkare och fått diagnos: "begränsad rörelseutslag i skuldran". Hen fick remiss till fysioterapeut X-antal gånger. Efter dessa gånger kändes allt helt ok. Men efter en tid kom symptomen tillbaka. Hen hade börjat leva som vanligt igen, träningsprogrammet låg i byrån och uppföljningen var över. Det är här som MT kommer in och stöder hen att på lång sikt lära sig rätt rörelsemönster och hitta nya rutiner som hjälper hen att leva ett friskare liv utan begränsningar och smärta.

Piller eller träning?

Ibland hamnar vi i en situation där vi blir tvungna att ta medicin. Om vi t.ex. tänker på högt blodtryck där risken för följdsjukdomar är hög. Med träning kan vi kanske här få möjligheten att minska på medicinering och kanske t.o.m en dag helt ta bort medicineringen. Gällande mild och måttlig depression har studier visat att träning har samma effekt som KBT terapi och medicin. Dessutom har det visat sig att många hoppar av sin medicinering (SSRI) p.g.a att biverkningarna är så hemska.

Biverkningar?

Ja, visst med träning och hälsofrämjande åtgärder inom såväl kost som träning sker det vissa förändringar. Bi-effekterna är väl kanske då att du blir starkare och får en snyggare kropp och självförtroendet ökar. Det kommer liksom på köpet. Andra biverkningar som kan kännas som en biverkning är att du blir sjuk i musklerna efter en träning - men lugn, detta betyder bara att du blir starkare nästa dag!

Vi blir bara äldre.

Medellivslängden ökar hela tiden. Vi lever längre och med det blir populationsantalet också äldre. Med åldrandet kommer vissa fysiologiska förändringar i kroppen och visst är det skönt att veta att med hjälp av träning och fysisk aktivitet kan vi mota Olle i grinden lite grann. Vi kan t.ex minska nedbrytning av muskler (sarkopeni) med hjälp av rätt träning. Andra sjukdomar som kommer med åldern såsom benskörhet och artros kan man med hjälp av träning också förbättra livskvalitet märkbart. Hjärnans blodflöde ökar vid träning och vetenskap har visat att träning förebygger demens. 

Det är aldrig för sent!

Som tur är har forskning visat att det aldrig är för sent att ändra livsstil. Från att vara helt stillasittande till att börja röra på dig har stora effekter på din hälsa. 

Vill du höra mer av mig så kommer jag att hålla en föreläsning på Medborgarinstitutet i Korsholm 13.11.2018. Då skall jag försöka hinna med lite tips på rörelser och hur vi motiverar oss till att börja på. Välkomna då!

/Melinda

 

 

 

Hösten 2017 program & sommar rabatt!

Skrivet av melinda den 11 juli 2017

Vi fortsätter att njuta av naturen ute och träna med himlen som tak.

Måndagar kl 18.30-19.30 fortsätter intervall träning. Passar alla som vill utveckla sin löpning. Vi tränar bl.a. backintervaller, terränglöpning och löpteknik. Vi som är i gruppen springer mellan 5-10 km och många av oss tränar till Lidingöloppet 15km i höst. Nya är välkomna med i det härliga gänget! Börjar 16. augusti. Mer info om tider och plats finns på fb gruppen. Facebook grupp: Intervallträning Vasa 2017
Torsdagar tränar Crossnature Vasa 18.30-19.30 i Vasa med omnejd. Fokus ligger mera på styrka och det är en funktionell träning för hela kroppen. Här springer vi inte så långa sträckor så träningen passar även den som inte känner sig bekväm med att springa, men vill träna upp styrka, koordination och balans. Passar också dem som är intresserade av att träna till hinderbanelopp. Vi tränar med egen kroppsvikt men kommer att använda oss av hinder i naturen och uppbyggda hinder. Börjar i augusti. Mer info om tider och plats finns på fb gruppen. Facebook grupp: Crossnature Vasa
NYHET: nybörjarlöpning för dig som är överviktig och vill börja springa. Du springer inte idag eller så kan du springa ca 1 km i sträck. Vi kommer att blanda korta löpintervaller med styrketräning i spåret. Vi kommer att progressivt gå framåt med längre intervaller men alla får ta det i sin egen takt enligt sin egen förmåga. Denna grupp är NY och kommer att börja då tillräckligt många visat intresse. Facebook grupp: NYbörjarlöpning Vasa 2017
Pris: Alla ggr kort sommar rabatt -15% fram till 20 augusti 20 ggr kort, 170€ 10 ggr kort, 90€ 5 ggr kort, 50€ Vi ses i höst! /Melinda    

I'm going to stand outside, so if anyone asks I'm outstanding!

Skrivet av melinda den 17 november 2016

Säsongen öppnad för min fatbike.

Jag har just lagt min hybrid cykel tryggt i förvar i garaget och har nu tagit fram en ny cykel för vinter halvåret med mycket breda däck. Känns tryggt att cykla med den fastän det är lite halka och snö. Väntar med spänning tills jag kanske får prova den på skaren på isen här utanför oss. Man känner sig lite påtittad då man kommer farande i denna mackapär. Skulle köpa ett cykellås idag från cykelaffär och då de såg min cykel sa han "åh, whao!" Vet då inte om det var positivt eller negativt men jag tog det som positivt. Dessutom tyckte han att den var snygg med stänkskärmar. Berättade att jag cyklat med en fatbike utan stänkskärmar och att jag efter cykelfärden skulle fått slänga hela mig i tvättmaskin. Så smutsig var jag från topp till tå. Men då hade vi kört på leriga vägar och utmanat oss lite. Vi har ju det ganska bra här i Finland, nästan alla hushåll har tvättmaskiner. Men ändå OM man kan undvika smutsen lite så tycker jag att man kan lägga till skärmar. Fastän jag har förstått att det är många som tycker att det stör designen. Bland annat min pojke på 8 år, han skulle definitivt INTE ha några stänkskärmar på sin nya cykel. Det blev ändå så att mamma bestämde :-) ingen ny cykel om du inte tar med stänkskärmar! Punkt. Jag gillar design MEN när det kommer till sådana här saker så föredrar jag det praktiska, helt klart. OK men iallafall så är fatbiken väldigt skön att cykla med då det blir lite snö eller lerigt. Den känns stadig och trygg,  dessutom är den bekväm då den har bra stötdämpare. Tycker att ni skall testa! Är ni intresserad av dessa cyklar så passa på att ta kontakt med direktförsäljaren: www.fatbikeshop.fi och hälsa från mig. Då får ni 5% rabatt på cyklar och 22% på delar.

I'm going to stand outside, so if anyone asks I'm outstanding!

Ha en underbar utedag eller som fatbike-killarna säger: Think out! /Melinda (i sammarbete med Fatbikeshop).     img_9149 img_9147

Uteträning när den är som skönast!

Skrivet av melinda den 7 november 2016

Visst kan det vara svårt att komma sig ut och röra på sig då man hellre skulle krypa under en filt i soffan på kvällarna. Det gäller oss alla! För människan är i grund och botten lat. Vi försöker i så stor utsträckning göra så lite som möjligt men dilemmat är att vi gärna skulle vilja få bättre resultat. Dessvärre är det en ekvation som ofta inte går ihop. För som vi alla vet bränner vi mera om vi rör oss mera. Ibland är det skönt att blunda för den ekvationen. Men det är kanske inte alltid ett resultat du är ute efter. Det kan ju lika bra vara en känsla av välbehag och att vara nöjd över dig själv som du söker. Har du känt efter hur det känns någon gång? När är du som mest nöjd över dig själv? Är det när du utmanat dig själv och kommit dig ut fastän det känns kallt och ruggigt och lite regnigt. Kan det vara så att du den gången känner dig mer nöjd över dig själv? Just den gången var det inte bara dina muskler som jobbade utan även din hjärna. För då vi utmanar oss själva och märker att vi klarar av det så växer vi som människor, vi blir "hjärn"starkare och tröskeln att utmana dig nästa gång blir lägre. När känns det som bäst? Är det efter att du tränat eller kanske före? Dra nytta av den känslan. För din hjärna kommer att signalera åt din kropp att whao det där var skönt, det där vill jag göra igen! Det är då du kommer att göra det igen och igen. Hjärnan vill ha belöning och det får den av glada hormoner som sprider sig i kroppen vid motion. Är du dessutom ute och tränar får du även en kick av frisk luft och den välbehövliga dosen av vitamin D. Jag har hittills inte haft en sorgsen kund då vi tränat ute. Vi kanske gnäller lite före att brrr...vad kallt det är men sen efteråt är känslan stark av välbehag. Träna ute gott folk, kanske ses vi ute! /Melinda 12241373_10205343703056831_3442128471629233714_n Crossnature Vasa på gång i höstmörkret. img_9067 Ute träning på dagen ger mycket D-vitamin och härlig feelis.  

Vår rea -20% på 5-10 ggr kort

Skrivet av melinda den 27 maj 2016

Hej Allihopa! Nu innan det är semestertider passa på och kom och provträna i juni månad GRATIS en gång och sen har ni möjlighet att köpa 5 eller 10 gångers kort som funkar på:
  • intervallträning 60 min måndagar kl 19 (för er som redan springer litegrann)
  • nybörjarlöpning/styrka 60 min måndagar kl 17:45
  • Crossnature 75 min torsdagar i juni kl 19
Normalpris, 10 gångers kort: 100€ / 5 gångers kort: 55€ Rabatt -20% gäller hela juni månad! Korten gäller hela 2016 till slut. Vi tar paus i juli och halva augusti. 5 ggr  

Avslutning

Skrivet av melinda den 25 maj 2016

  Maj månad är en "avslutnings-månad". Många kurser och skolor som avslutas, många avsked och många glädjetårar. Samtidigt som vi avslutar ett kapitel skall vi planera nästa. Jag håller som bäst på att avsluta vårens kurser, planera nya kurser till hösten och skicka in anmälningar till barnens höstkurser. Då en dörr stängs öppnas en ny.  Så de flesta har, kan man säga, ganska fullt upp i maj. Igår avslutades min härliga viktnedgångsgrupp, ja eller vi kommer att fortsätta träna i juni och sen en återträff i augusti. Men officiellt hade vi sista träffen igår. Vi har varit ett härligt gäng damer, vi har skrattat och gråtit, tränat och svettats och skrattat igen. Vi har pratat om mål och motivation, hittat styrkor och strategier för hinder på vägen. Vi har både träffats runt bord och sprungit mellan träd. Jag småler ännu när jag tänker på våra träffar och allt vad som ventilerats. Alla har varit positiva, om inte när vi börjat så iallafall i slutet av våra pass. Det är ju nämligen så att om vi inte tycker om det vi gör och har roligt, så gör vi det inte. Ingen skillnad då (och vetskapen om) hur gott det skulle göra för oss. Tänk också om det jag gör gör mig glad och om jag avslutar ett tungt pass med ett leende, tänk vilken signal jag ger hjärnan. Det är väl ändå en stor motivator till att göra det igen och igen. I slutet av timmen igår sa en av deltagaren på skoj att kanske du till hösten vill ha deltagare som går ner mer i vikt och pratar mindre. Nej, sa jag. Jag vill inte ha deltagare som sitter här tysta och gör allt precis som jag säger och går ner massor i vikt. Troligen skulle den personen om en kort tid åter igen vara tillbaka på ruta ett. Jag hoppas att jag istället planterar ett frö som kan gro länge och som kan ge ringar på vattnet. Ett litet steg i taget och med GLÄDJE kommer vi längst! Denna sluttext tycker jag säger ganska mycket när det gäller livsstilsförändring:

"Det viktiga är att du innerst inne har en tro på att du verkligen förtjänar allt det fantastiska som du kommer att åstadkomma genom att våga ta tag i allt det som känns fel i din tillvaro"

Tro på dig själv och att du klarar av att göra en förändring. Ökad självförtroende/självkänsla att du förtjänar alla de bra saker som kommer med en förändring. Vi själva är allt för ofta den tuffaste kritikern mot oss själva. Var snäll med dig själv, lyft fram dig själv och ge dig själv tillåtelse att må bra. Mod att våga klara av det och genomföra det. Då vi låter rädslan ta över blir vi handlingsförlamade och låser in våra gamla, trygga inkörda mönster. Till hösten blir det en ny grupp så håll ögonen öppna ni som vill hänga med! Har ni tur så kommer gamla deltagare med på gruppträningarna :-). Dessa minttryffel bollar gjorda på dadlar bjöd jag på igår. IMG_7160 Ha en bra vecka! /Melinda  

Skrivet av melinda den 8 maj 2016

Vi bjuder nu in nya löpare!

Vi tränar intervall-, backträning- och terrängträningspass. Ett bra komplement till din vanliga "lugna" länk. Passar också de flesta eftersom vi ofta inte rör oss på stora områden utan koncentrerar oss på att få upp pulsen i alla pass. Därför är det lätt att anpassa till din nivå. 9 st träffar med början måndag 23.5. Måndagar (paus i juli och halva augusti). Några av oss som tränar kommer att delta i Lidingöloppet 15 km i september, men det går bra att komma och träna fastän ni inte har något lopp som mål. 90€ / 9 st träningspass + ett styrketräningsprogram som stärker din målträning. Alt. 10€/gång (5 eller 10 ggrs kort) Ta kontakt för mer info! Ha en bra dag! Melinda IMG_7429-2048

Kategorier:

Vet ni att ni kan äta mer under julen om ni tränar mer :-)

Skrivet av melinda den 14 december 2015

Bränn julskinkan både före och efter jul :-) med Crossnature Vasa - nyinsatta träningar tisd 22.12 och sönd 27.12 kl 12-13:15 vid Smulterö i Vasa. Vi tränar mest styrka och lite kondition - Passar alla! Torsd. 17.12 kl 18:15 träffas vi vid Faros. Pris: 10 €/knopp (första gångare Gratis) Anmälning sker på: Bokning Crossnature: Vi tränar ute i krispigt väder (köldgräns är -15 grader). Vi jobbar i par och i grupp och enskilt mest styrka. Ta med liggunderlag och vattenflaska och gott humör och kanske en kompis. Anpassat till att passa alla som gillar att röra på sig! Välkomna. IMG_5642

Löpargruppen på nya äventyr

Skrivet av melinda den 28 augusti 2015

Igår var vi och prövade på det som blivit så hett här i Vasa. Nämligen SUP brädor (Stand up Paddle board). Iden kommer från Hawaii där vädergudarna kör ett litet annat race än här i Vasa. Men vi kunde alla föreställa oss värmen från solen, ljummet turkos vatten under oss och solbrun hud. Den som hyr ut brädorna finns på Sandö i Vasa och firman heter SupStation. 15€/h betalade vi för att få njuta. Fastän det var lite mulet och regnet duggade lite så var det riktigt riktigt roligt !!  Kan säga att alla hölls på brädorna fastän någon var lite fundersam över hur det skulle gå. Kändes att vi tränade balansen men även lite mage, rygg och armar. Skulle vi åkt längre skulle vi också ha tränat uthållighet. Många av oss blev taggade att ha en egen bräda att SUPa runt med nästa sommar. Men tror nog att konceptet är här för att stanna, hoppas jag. Passar på att önska alla en skön villaavslutning! /Melinda IMG_4590
Kategorier:

Känns bra i kropp och själ!

Skrivet av melinda den 12 augusti 2015

...då vi jobbat på ikväll, sprungit, lekt, skrattat och tränat hårt. Det blev en riktigt superstart av Crossnature träningen i Vasa. Dock tränar jag själv ännu och att ha tillgång till så underbar grupp människor att träna på är helt fantastiskt. Jag njuter då ni njuter och det gör man då man jobbar med sin kropp och endorfinerna kommer. Tänk dessa må-bra hormoner bildas då du skrattar, känner glädje och harmoni men framförallt vid träning. Tänk då att kombinera dessa med varandra, då måste det ju bli mångdubbel-endorfin utsöndring :-). Dessutom att få frisk luft i lungorna och få känna sand i håret (lite mellan tårna :-)) och gräs under sina händer. Kan det bli bättre? Det var skönt ute ikväll och solen tittade fram ibland molnen och då vi var klara vid stranden och började springa hemåt kom det ett svalkande duggregn. Det blev både par-, grupp- och enskilda övningar. Gräs, grus och sand. Skratt, pust, stön och inge gråt. Några bilder från kvällen som var kommer här. Tack till ett underbart gäng! /Melinda IMG_4423 IMG_4436 IMG_4429