Bondbönesoppa med koriander

Skrivet av melinda den 4 februari 2017

Fick tag på en stor påse med torkade krossade bondbönor i affären och började googla på recept. Jag fastnade främst för en soppa med lite hetta i och koriander eftersom jag älskar koriander smaken och då man tillsätter hetta i maten sätter vi igång vår ämnesomsättning bättre. Så därför vill jag erbjuda er också detta recept, som vanligt modifierades receptet lite till det som fanns i skafferiet.

Först lite grann om -Bondbönan-

Råa är bondbönor giftiga, men giftet försvinner vid kokning. Dock inte vid torkning. Därför skall man koka dem mist 20 minuter även om de är torkade. Näringsmässigt innehåller bondbönor mest av folat (B-vitamin), betakaroten, samt en del fosfor. Fosfor är en av de enzymer som styr näringsomsättningen medan betakaroten är en antioxidant som är bra för huden och immunförsvaret. Bondbönan som andra bönor är rika på protein, kostfiber, mineraler och vitaminer. Kan med fördel användas istället för andra proteinkällor någon gång i veckan. Om ni som mig vill avlasta naturen och minska det animaliska proteinerna. Nå här kommer receptet...

Bondbönesoppa med koriander

2 dl torkade, krossade bondbönor 10 cm purjolök 1 vitlöksklyfta en gnutta torkad chiliflakes (beroende på hettan) 2 msk tomatpuré (med soltorkade tomater om ni hittar, jag lade till soltorkade tomater i olja) 1/2 kruka färsk koriander 4 dl vatten 1 dl creme fraiche 1 tsk äppelcidervinäger salt, peppar, rökt paprikapulver

1. Blötlägg bondbönorna ca 5 timmar i ljummet vatten. Skölj sedan bönorna och koka i saltat vatten ca 30 minuter. När bönorna är kokta, häll av dem i ett durkslag.

2. Smält lite smör i en kastrull och ha ner pressad vitlök, strimlad purjolök och chiliflakes. När löken mjuknat, ha ner bönorna och slå på 4 dl vatten.

3. Rör ner soltorkad tomatpuré, hackad koriander och kryddor. Låt soppan puttra ihop under ca 10 minuter.

4. Kör till en slät smet med mixerstav och rör därefter ner creme fraiche och vinäger. Smaka av med en nypa socker och eventuellt mer kryddor.

Min soppa blev mycket krämig men gillar ni mer flytande så tillsätter ni mer vatten.

 
-Smoked paprika pulver /Melinda

Sparristider

Skrivet av melinda den 17 maj 2016

  Nu är det sparristider och den är extra god nu just så passa på att grilla sparris, laga sparrissoppa, sparris pajer, sjuda sparris, sparris med olivolja och riven parmesanost.... finns valmöjligheter! Jag blev nyfiken på vad vi får av sparrisen förutom att den är god för själen. För det är ju så att allt vi stoppar i oss bryts ner av olika enzymer, näringsämnen spjälks och tas upp av vår kropp. När det gäller sparris så får det bli mest för själen för den innehåller 92%vatten. Men förutom vatten innehåller den mycket vitaminer. Jämför jag med broccoli så innehåller sparris mer C-vitaminer än broccoli. Men jämför vi med grönkål så innehåller grönkålen absolut mest C-vitaminer och Beta karoten (A-vitaminer) och mineraler än både sparris och broccoli. Jag vet jag är lite insnöad men ville bara jämföra med gurkan som innehåller så mycket vatten som hela 97%.  Mest energi ger också grönkålen. Så ifall vi rangordnar dessa fyra gröna godingar så blir det i näringsinnehåll: 1.Grönkål, 2. Broccoli 3. Sparris 4. Gurka. Njut av vårprimörerna och sparrisen! Melinda [caption id="attachment_823" align="alignnone" width="150"] Sparris[/caption] Sparrisknoppar-460x316