Visa alla inlägg skrivna februari 2017

Bondbönesoppa med koriander

Skrivet av melinda den 4 februari 2017

Fick tag på en stor påse med torkade krossade bondbönor i affären och började googla på recept. Jag fastnade främst för en soppa med lite hetta i och koriander eftersom jag älskar koriander smaken och då man tillsätter hetta i maten sätter vi igång vår ämnesomsättning bättre. Så därför vill jag erbjuda er också detta recept, som vanligt modifierades receptet lite till det som fanns i skafferiet.

Först lite grann om -Bondbönan-

Råa är bondbönor giftiga, men giftet försvinner vid kokning. Dock inte vid torkning. Därför skall man koka dem mist 20 minuter även om de är torkade. Näringsmässigt innehåller bondbönor mest av folat (B-vitamin), betakaroten, samt en del fosfor. Fosfor är en av de enzymer som styr näringsomsättningen medan betakaroten är en antioxidant som är bra för huden och immunförsvaret. Bondbönan som andra bönor är rika på protein, kostfiber, mineraler och vitaminer. Kan med fördel användas istället för andra proteinkällor någon gång i veckan. Om ni som mig vill avlasta naturen och minska det animaliska proteinerna. Nå här kommer receptet...

Bondbönesoppa med koriander

2 dl torkade, krossade bondbönor 10 cm purjolök 1 vitlöksklyfta en gnutta torkad chiliflakes (beroende på hettan) 2 msk tomatpuré (med soltorkade tomater om ni hittar, jag lade till soltorkade tomater i olja) 1/2 kruka färsk koriander 4 dl vatten 1 dl creme fraiche 1 tsk äppelcidervinäger salt, peppar, rökt paprikapulver

1. Blötlägg bondbönorna ca 5 timmar i ljummet vatten. Skölj sedan bönorna och koka i saltat vatten ca 30 minuter. När bönorna är kokta, häll av dem i ett durkslag.

2. Smält lite smör i en kastrull och ha ner pressad vitlök, strimlad purjolök och chiliflakes. När löken mjuknat, ha ner bönorna och slå på 4 dl vatten.

3. Rör ner soltorkad tomatpuré, hackad koriander och kryddor. Låt soppan puttra ihop under ca 10 minuter.

4. Kör till en slät smet med mixerstav och rör därefter ner creme fraiche och vinäger. Smaka av med en nypa socker och eventuellt mer kryddor.

Min soppa blev mycket krämig men gillar ni mer flytande så tillsätter ni mer vatten.

 
-Smoked paprika pulver /Melinda