Vad är medicinsk träning?

Skrivet av Melinda den 10 oktober 2018

bild pa mig

Jag lovade att berätta om vad medicinsk träning är för något. Eftersom det är ett ganska nytt begrepp och en helt ny vidareutbildning för personliga tränare. För tillfället är jag den enda (faktist) i hela Finland. Ja det finns en på Åland också. Alla andra medicinska tränare är verksamma i Sverige där det utbildas medicinska tränare på The Academy. 

För enkelhetens skull kommer jag nu att benämna medicinsk tränare som MT. 

Vad är skillnaden på en personlig tränare och en medicinsk tränare?

Som MT är du specialicerad att kunna verkställa och planera träning för dem som fått diagnos eller som förebyggande träning. Vi strävar också till att lindra symptom och i vissa fall botas symptomen till och med. Vi gör inga diagnoser men vi samarbetar gärna med kundens läkare, skötare, fysioterapeut och sjukgymnast. Detta för att få en så bra grund för träningsupplägg som möjligt. Medicinsk träning är livslång träning för att höja livskvaliteten. Fastän man lever med en diagnos eller ligger i riskzonen har man vetenskapliga bevis på att träning och fysisk aktivitet hjälper och har många positiva effekter på välmående och på detta vis ökar livskvaliteten. 

MT jobbar helt under vetenskapliga grunder, så kunden kan känna sig trygg i att MT inte hittar på något själv eller från att ha läst något blogginlägg som verkar trevligt. 

Till exempel kan jag berätta om en kund som varit hos läkare och fått diagnos: "begränsad rörelseutslag i skuldran". Hen fick remiss till fysioterapeut X-antal gånger. Efter dessa gånger kändes allt helt ok. Men efter en tid kom symptomen tillbaka. Hen hade börjat leva som vanligt igen, träningsprogrammet låg i byrån och uppföljningen var över. Det är här som MT kommer in och stöder hen att på lång sikt lära sig rätt rörelsemönster och hitta nya rutiner som hjälper hen att leva ett friskare liv utan begränsningar och smärta.

Piller eller träning?

Ibland hamnar vi i en situation där vi blir tvungna att ta medicin. Om vi t.ex. tänker på högt blodtryck där risken för följdsjukdomar är hög. Med träning kan vi kanske här få möjligheten att minska på medicinering och kanske t.o.m en dag helt ta bort medicineringen. Gällande mild och måttlig depression har studier visat att träning har samma effekt som KBT terapi och medicin. Dessutom har det visat sig att många hoppar av sin medicinering (SSRI) p.g.a att biverkningarna är så hemska.

Biverkningar?

Ja, visst med träning och hälsofrämjande åtgärder inom såväl kost som träning sker det vissa förändringar. Bi-effekterna är väl kanske då att du blir starkare och får en snyggare kropp och självförtroendet ökar. Det kommer liksom på köpet. Andra biverkningar som kan kännas som en biverkning är att du blir sjuk i musklerna efter en träning - men lugn, detta betyder bara att du blir starkare nästa dag!

Vi blir bara äldre.

Medellivslängden ökar hela tiden. Vi lever längre och med det blir populationsantalet också äldre. Med åldrandet kommer vissa fysiologiska förändringar i kroppen och visst är det skönt att veta att med hjälp av träning och fysisk aktivitet kan vi mota Olle i grinden lite grann. Vi kan t.ex minska nedbrytning av muskler (sarkopeni) med hjälp av rätt träning. Andra sjukdomar som kommer med åldern såsom benskörhet och artros kan man med hjälp av träning också förbättra livskvalitet märkbart. Hjärnans blodflöde ökar vid träning och vetenskap har visat att träning förebygger demens. 

Det är aldrig för sent!

Som tur är har forskning visat att det aldrig är för sent att ändra livsstil. Från att vara helt stillasittande till att börja röra på dig har stora effekter på din hälsa. 

Vill du höra mer av mig så kommer jag att hålla en föreläsning på Medborgarinstitutet i Korsholm 13.11.2018. Då skall jag försöka hinna med lite tips på rörelser och hur vi motiverar oss till att börja på. Välkomna då!

/Melinda

 

 

 

Ny hemsida!

Skrivet av Melinda den 12 september 2018

IMG 00010

Hösten är här med nya utmaningar och mål!

Tiden går fort nu känns det som. Ännu är det varmt och skönt och ibland känns det som det är mitt i sommaren, fastän det är september. Löpargrupperna och uteträningen har kommit igång och med den friska luften kan vi också träna effektivt nu. Vi är några damer som ser framemot att den 29 september dra på oss tightsen och springa Lidingöloppet. Ja det är om några veckor bara! Trodde vi hade mycket tid på oss, men nu är det snart här. Några är mer spända, de som för första gången springer 30 km. Jag och några andra kommer att springa 15 km. Jag personligen ser framemot ett lugnt och skönt lopp. Som jag kan njuta av på riktigt.

Jag och mina intervall tjejer har sprungit loppet två år nu. Första året hade jag just opererat in en Pacemaker, så jag kunde inte ta ut mig. Andra året hade jag genomgått en ny pacemaker operation i maj och kunde ha sprungit men då fick jag mykoplasma så jag var tvungen att gå genom loppet. Men NU! Hoppas jag på att få njuta på riktigt. Det är underbar natur vi springer i, mest terräng och lite asfalt. Så det passar oss perfekt. Vi tränar väldigt sällan på asfalt nämligen. Naturen och terränglöpning är både skonsamt och uppbyggande för kroppen. De långa länkarna springer tjejerna själva och på mina timmar tränar vi intervall. Före loppet skall vi hinna med lite pilates och umgås lite. Det brukar vara en viktig tradition att göra något helt annat än springa före loppet. 

Ja! Och så kan jag nu lansera min nya hemsida! Så roligt att få den publicerad. Skall berätta mera om min nya roll som medicinsk tränare senare och mycket annat spännande på gång! Håll utkik! 

Ha en underbar höstdag!

Hösten 2017 program & sommar rabatt!

Skrivet av melinda den 11 juli 2017

Vi fortsätter att njuta av naturen ute och träna med himlen som tak.

Måndagar kl 18.30-19.30 fortsätter intervall träning. Passar alla som vill utveckla sin löpning. Vi tränar bl.a. backintervaller, terränglöpning och löpteknik. Vi som är i gruppen springer mellan 5-10 km och många av oss tränar till Lidingöloppet 15km i höst. Nya är välkomna med i det härliga gänget! Börjar 16. augusti. Mer info om tider och plats finns på fb gruppen. Facebook grupp: Intervallträning Vasa 2017
Torsdagar tränar Crossnature Vasa 18.30-19.30 i Vasa med omnejd. Fokus ligger mera på styrka och det är en funktionell träning för hela kroppen. Här springer vi inte så långa sträckor så träningen passar även den som inte känner sig bekväm med att springa, men vill träna upp styrka, koordination och balans. Passar också dem som är intresserade av att träna till hinderbanelopp. Vi tränar med egen kroppsvikt men kommer att använda oss av hinder i naturen och uppbyggda hinder. Börjar i augusti. Mer info om tider och plats finns på fb gruppen. Facebook grupp: Crossnature Vasa
NYHET: nybörjarlöpning för dig som är överviktig och vill börja springa. Du springer inte idag eller så kan du springa ca 1 km i sträck. Vi kommer att blanda korta löpintervaller med styrketräning i spåret. Vi kommer att progressivt gå framåt med längre intervaller men alla får ta det i sin egen takt enligt sin egen förmåga. Denna grupp är NY och kommer att börja då tillräckligt många visat intresse. Facebook grupp: NYbörjarlöpning Vasa 2017
Pris: Alla ggr kort sommar rabatt -15% fram till 20 augusti 20 ggr kort, 170€ 10 ggr kort, 90€ 5 ggr kort, 50€ Vi ses i höst! /Melinda    

Vår rea -20% på 5-10 ggr kort

Skrivet av melinda den 27 maj 2016

Hej Allihopa! Nu innan det är semestertider passa på och kom och provträna i juni månad GRATIS en gång och sen har ni möjlighet att köpa 5 eller 10 gångers kort som funkar på:
  • intervallträning 60 min måndagar kl 19 (för er som redan springer litegrann)
  • nybörjarlöpning/styrka 60 min måndagar kl 17:45
  • Crossnature 75 min torsdagar i juni kl 19
Normalpris, 10 gångers kort: 100€ / 5 gångers kort: 55€ Rabatt -20% gäller hela juni månad! Korten gäller hela 2016 till slut. Vi tar paus i juli och halva augusti. 5 ggr  

Sommaren på intågande...

Skrivet av melinda den 9 juni 2015

...hoppas vi på och nya utmaningar för mig! Jag njuter av naturen iallafall tillsammans med mina två löpargrupper. En kurs drar jag för dem som hunnit lite längre med sin löpning och den andra är för riktigt nybörjare, men också för den som gärna vill tappa många kilon. Ikväll körde vi ett maxpulstest vid Öjberget och det gick riktigt bra för de flesta förutom för en som i den sista backen fick problem med pulsklockan...så typiskt! Vi tränar ofta vid Gerby spåret men har även provat på andra spår och både terräng löpning och trappträning väntar. Vi kombinerar ofta löpningen med styrke- och balansövningar och stretchningen efteråt är viktig för återhämtningen. Vi har riktigt roligt tillsammans och det är ju det allra viktigaste för att vi överhuvudtaget skall bibehålla lusten att träna, motionera och komma oss ut! Är ni intresserade så hör av er...det finns ännu plats i båda kurserna och vi kör med nya tag i början på augusti så häng med oss då! Förstås behöver PT:n Melinda nya utmaningar också så imorgon kommer jag att ta flyget till Stockholm för att gå en kurs i Crossnature. Det är en träningsform som är anpassad för alla som vill ha lite kul ute i naturen bland stenar, stubbar, vid vatten eller varför inte ute på en åker. Man tränar utomhus oberoende på väder. Vi använder oss av funktionella övningar och stärker hela kroppen. Vi tränar enskilt och i par. Detta kommer jag att börja dra i Vasa med början i augusti. Så håll utkik på min hemsida om ni känner att detta är något för er! Önskar er en trevlig vecka! /Melinda IMG_7719-2048  

Löpträning för nybörjare med viktnedgång som mål

Skrivet av melinda den 20 maj 2015

Nu börjar en träning för dig som vill komma igång med löpning och gå ner i vikt. Vi kommer att jogga och gå och lära oss hur vi bygger upp en säker träning. Vi går igenom funktionella styrkeövningar som stärker din löpträning och stöder din målsättning att gå ner i vikt. Men huvudsaken är att vi kommer oss ut och har det roligt tillsammans. Ensam är inte stark. Vi träffas måndagar med start må 1 juni kl 18.00 i Gerby. Pris: 10€/gång. Anmäl ert intresse till melinda@mindbodybalans.fi Hoppas vi ses med mål i sikte! /Melinda IMG_7401-2048

Löpträning maj 2015

Skrivet av melinda den 9 april 2015

Nu har ni möjlighet att tillsammans med Pt löpträna inför Tjejmilen, Nice Run eller annat kommande lopp på 5-10 km distans. Eller om du bara vill KOMMA IGÅNG! Vi träffas en ggr i veckan med början OBS ons 29.4 kl 18 i Gerby berget och kör löpteknik, intervall träning och styrka. Det är mycket roligare tillsammans! Anmälning eller frågor sker senast 20.4 . Pris 10€/gång. torsdag 7.5 kl 18 torsdag 21.5 kl 18 torsdag 28.5 kl 18 IMG_7429-2048

Nyhet! Kostcoaching online!

Skrivet av melinda den 26 januari 2015

Kostcoachen online!

Har du inte tid, möjlighet eller lust att träffa mig men ändå vill har möjlighet att se över din kost? Då har du möjlighet att bli coachad online. Du får tillgång till kostregistreringsprogram Energibalans som innehåller fakta gällande bl.a. andelen kolhydrater/protein/fett, andelen mineraler och vitaminer. Balansen mellan energi intag och utgång. Vi ser tillsammans hur vi kan med små medel förändra din kost så att du når dina mål. Jag coachar dig även gällande din dagliga motion. Du har tillgång till programmet under 2 månader och möjlighet att rådfråga mig under samma tidpunkt per epost. Är du intresserad av ett annat upplägg, ta kontakt med mig så ser vi över dina behov. Pris; 50€ för 2 månader   Uttalanden från tidigare kunder: "Ett lätthanterligt och överskådligt kostprogram" "en utmaning att försöka få alla staplar gröna" "nu är jag motiverad att fortsätta med mina nya vanor" "nu är jag peppad!" "perfekt med rådgivning online eftersom jag inte kunde träffa dig personligen!" "rådgivningen gav mig bra verktyg" DSC03194-2048

Kostrådgivning

Skrivet av melinda den 25 augusti 2014

Nu kan du som är intresserad av kosten och vill veta om din energinivå är tillräcklig eller ligger på överkant få kostrådgivning av oss. Får du i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler från det du äter. Kanske äter du i onödan en massa vitaminer? Med i detta paket ges det förutom kostråd och nyttiga recept även motionsrådgivning, tips och råd. Vi jobbar tillsammans mot ditt uppsatta mål. Ta kontakt eller ge vidare information till den du tycker om. Titta in på aktuella kurser.