Visa alla inlägg skrivna september 2014

September månads utmaning

Skrivet av melinda den 26 september 2014

..börjar se sitt slut. Vi som har varit med denna månad har haft ganska tur med vädret. Mestadels har det varit vackert, soligt och friskt. Skönt eftersom utmaningen var att i minst 30 minuter få upp pulsen utomhus. Meningen med att göra något varje dag, behöver inte vara stora saker, är ju att få in det i vardagen som en naturlig del. Små steg kan göra underverk i längden. Dessutom är det bättre att göra något litet varje dag än att vänta på den där 60 minuters hårda träningen som man aldrig får in. Så roligt att se att vi kan peppa varandra också genom media, fastän vi inte ser varandra. Tanken på att jag är med i ett gäng som strävar efter samma sak kan peppa mig att gå vidare. Fastän ingen ser mig eller bevakar det jag gör (eller inte gör) så kan jag peppa mig själv att göra det, eftersom jag inser att jag för belöning för det jag gör och jag ser framsteg. Nästa månad blir det en ny utmaning, har ännu inte bestämt exakt vilken. Men lutar mot att det blir något muskulärt varje dag. Hoppas ni hänger med! IMG_2523-2048
Kategorier:

Mandelsmör

Skrivet av melinda den 17 september 2014

DSC03446-2048Mandelsmör

Jag brukar köpa mandel- cashew- och nötsmör och använda som smaksättning i smoothies, på plättar och t.o.m. istället för smör på knäckebröd. Tänkte jag skulle pröva att göra egen. Fastän jag mixade nötterna i 10 minuter så blev det inget smör (som det stod i receptet) men när jag tillsatte kokosolja så fick den sin rätta konsistens. Så jo ganska nöjd för att vara första gången. Man borde ha en riktigt effektiv mixer tror jag om man skall få en smörig konsistens av bara nötterna. Man kan förståss göra av andra nötter också eller frön. Som smaksättning kan man te.x. ha rå kakao, blåbär, dadlar etc. Jag mixade 2 dl ekologiska mandlar. Efter ca 10 minuter tillsatte jag 2 st dadlar och 2 msk kokosolja.
Kategorier:

Höstens skörd

Skrivet av melinda den 3 september 2014

IMG_2397-2048Ta vara på höstens skörd!

Här har jag ångkokt grönsakerna, då behåller ni alla vitaminer och antioxidanter och grönsakerna behåller sin spänst och kokas inte sönder.

Detta år fick jag tyvärr inga egna grönsaker i landet (man borde nog vara hemma och prata lite med dem om de skall växa något.) Men som tur var fick jag underbart goda nypotatis och morötter av några vänner och den nyttiga grönkålen av min mamma.

Så här gjorde jag....

Ångkok nypotatis, morötter och stjälkarna från grönkålen i lagom lika stora bitar. Innan du lägger locket på sätt dit lite färska kryddor såsom timjan och resterande grönkål i strimlor. Grönsakerna är klara då man kan sätta kniven i dem.

Sätt i en panna lite olivolja och en burk creme fraiche och skivad rödlök. Slunga med grönsakerna och krydda med örtkryddor/örtsalt och glöm inte lite citronsaft.

Lätt och nyttigt! Ät detta med fisk eller kött.
Kategorier:

Månadens utmaning dag 1 ...

Skrivet av melinda den 1 september 2014

...fick en början. Så otroligt kul att se att vi kan inspirera varandra till små steg. Det är de små stegen som räknas och som senare blir till stora kliv. Om vi utmanar oss själva lite varje dag, så blir det till sist en vana. Denna september-månad är utmaningen att i minst 30 min vara ute och röra på oss. Kan delas in i 15 min *2 om man så vill. Huvudsaken är att vi får upp pulsen lite grann, får igång blodcirkulationen och in med nytt fräscht höst-syre till lungorna. För min del testade jag ett nytt program ute på terassen med uppvärmning a'la hopprep. Garanterar svett i pannan. Som tur var var det fint väder ikväll så inga problem med motivationen. Få se hur det blir då det regnar spik i backen. Häng ni med också och bli inspirerad av andra! Facebook grupp "Månadens utmaning".   IMG_2417-2048
Kategorier: