Visa alla inlägg skrivna mars 2019

Fysisk aktivitet förebygger och behandlar depression

Skrivet av Melinda den 11 mars 2019

DSC9586 ps FORMINSKAD FOR WEBB

Att fysisk aktivitet är bra vid depression har länge varit känt, men nu  har forskning visat att träning också kan minska risken för eventuell framtida depression. En studie publicerad i tidsskriften Jama. 

Forskarna har analyserat genetisk data från över 400 000 personer i Storbritannien, och med hjälp av accelerometrar, en typ av rörelsemätare, sett hur mycket de rört på sig. 

De har använt sig av så kallad mendelsk randomisering, en statistisk metod för att skilja statistiska samband från orsakssamband. 

Genom att med den här metoden kunna ta hänsyn både till genetisk information, och faktisk data över hur mycket människorna har rört på sig, har man kunnat konstatera att fysisk aktivitet har en skyddande effekt mot depression.

Nu finns det möjlighet att träna i små grupper tillsammans med andra som har liknande behov som dig. Träningen finns i Easyfit Smedsby och leds av medicinska tränaren Melinda Backlund. Vi träffas 8 gånger med början 20.3 kl 11.00. Anmälan tas emot som bäst och högst 8 personer ryms med. 

Källor::

https://www.di.se/nyheter/traning-minskar-risk-for-depression/?fbclid=IwAR1S339DVU5eOezu0yDbAVPfXC05Eka1k8GpWIqsx-uEhphpSmtzv0k-gcg

Jama Psychiatry

https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2720689