Ta ner dina mål-varför?

Skrivet av melinda den 2 december 2016

Som ni kanske vet så är jag också mental tränare. Eftersom jag inte har något eget "kryp in" så har jag inte helhjärtat börjat ta emot privata klienter. Men mental tränings tänket finns inom mig hela tiden och har blivit en del av mig. Därför finns det med i det jag gör och i de grupper jag drar. Speciellt när du gör en livsstilsförändring är det viktigt att du också jobbar mentalt. Det kommer att hjälpa dig att se dina mål tydligare, det kommer att stärka din självbild och ditt självförtroende och du kommer att bli mer medveten om dig själv och dina förmågor. Jag brukar säga till mina kunder att de skall tänka smått, vara tacksamma för små saker och ta ner sina mål. Varför tycker kanske du. Är det inte bra att ha stora mål, drömmar och visioner (som för övrigt är lite annat än mål)? Jo det är  förstås jätte bra att ha stora mål men det som blir jobbigt om du bara har stora mål är att känslan av att du lyckas kommer så sällan då. Dessutom så kanske det tar tid innan du når målen och då kommer det att ta tid innan du får känslan av att du har lyckats. Många gånger innan du ens hinner blinka så har du kastat bort din ide och målbild bara för att den känns för övermäktig och stor. Den tröttar mer än ger energi och det skall ett mål absolut inte göra. Ett mål skall vara positivt, engagerande och ge dig energi framåt. Därför tycker jag att du skall ta ner dina mål till, ja du kan säga små mål, delmål eller dagens mål.... Tar vi ner målen och även ambitionen så får vi oftare den känslan av att vi lyckats. Då du lyckas känns det bra och du känner dig stolt över dig själv. Då skickar du positiva vibbar ... eller vi kan också kalla dem för hormoner till din hjärna som ropar "HEJ, vitsi vad jag är bra!!" ->  det leder till att du stärker din självkänsla och ditt självförtroende. Du känner dig nöjd och du vill utmana dig själv på nytt. Du vill ta nästa steg, du vill utvecklas. Detta betyder inte att du skall riva alla dina stora mål, drömmar och visioner, nej dem skall du absolut ha kvar. Speciellt drömmar och visioner, dessa ger ditt liv meningsfullhet, glädje och energi, fastän det kanske aldrig kommer i uppfyllelse. Men ta ner dina mål till små, små, pyttesmå mål. Fråga dig "vad kan jag göra idag för att jag skall nå dit?" Det kan vara en så liten grej som att städa toaletten. Små saker som du kan göra idag som du vet du kan uppnå, känna glädje över och kunna klappa dig själv på axeln och säga "va bra jag är". Vi har ju egentligen alla mål varje dag om du tänker efter. Att stiga upp på morgonen, tvätta tänderna, raka benen, gå ut och promenera... många gånger känns dessa små dagliga mål övermäktiga för många av oss. Då måste vi tar ner dem till pytte-mål sådana som vi vet vi klarar av. Bara för att få en positiv boost åt vår hjärna, en känsla av att ha lyckats och kunna känna glädje över att jag klarat det. Det var bara det jag ville säga idag, så ha en helt underbar dag och glöm inte -tänkt smått! /Melinda 2014-01-31 09.21.01-2048    

Uteträning när den är som skönast!

Skrivet av melinda den 7 november 2016

Visst kan det vara svårt att komma sig ut och röra på sig då man hellre skulle krypa under en filt i soffan på kvällarna. Det gäller oss alla! För människan är i grund och botten lat. Vi försöker i så stor utsträckning göra så lite som möjligt men dilemmat är att vi gärna skulle vilja få bättre resultat. Dessvärre är det en ekvation som ofta inte går ihop. För som vi alla vet bränner vi mera om vi rör oss mera. Ibland är det skönt att blunda för den ekvationen. Men det är kanske inte alltid ett resultat du är ute efter. Det kan ju lika bra vara en känsla av välbehag och att vara nöjd över dig själv som du söker. Har du känt efter hur det känns någon gång? När är du som mest nöjd över dig själv? Är det när du utmanat dig själv och kommit dig ut fastän det känns kallt och ruggigt och lite regnigt. Kan det vara så att du den gången känner dig mer nöjd över dig själv? Just den gången var det inte bara dina muskler som jobbade utan även din hjärna. För då vi utmanar oss själva och märker att vi klarar av det så växer vi som människor, vi blir "hjärn"starkare och tröskeln att utmana dig nästa gång blir lägre. När känns det som bäst? Är det efter att du tränat eller kanske före? Dra nytta av den känslan. För din hjärna kommer att signalera åt din kropp att whao det där var skönt, det där vill jag göra igen! Det är då du kommer att göra det igen och igen. Hjärnan vill ha belöning och det får den av glada hormoner som sprider sig i kroppen vid motion. Är du dessutom ute och tränar får du även en kick av frisk luft och den välbehövliga dosen av vitamin D. Jag har hittills inte haft en sorgsen kund då vi tränat ute. Vi kanske gnäller lite före att brrr...vad kallt det är men sen efteråt är känslan stark av välbehag. Träna ute gott folk, kanske ses vi ute! /Melinda 12241373_10205343703056831_3442128471629233714_n Crossnature Vasa på gång i höstmörkret. img_9067 Ute träning på dagen ger mycket D-vitamin och härlig feelis.  

Mig lurar ni inte!

Skrivet av melinda den 7 april 2016

  granola 1   Reklam reklam reklam.... när jag var och handlade i matvarubutiken häromdagen tog jag till lite "mental träning -knep". Jag måste ärligt säga att jag allt som ofta känner mig lurad och vägledd av all denna reklam. Att jag hela tiden måste vara på min vakt och att jag själv skall ha kunskap att se under reklamen och mod att stå emot. Känner också att allt mer och mer handlar om business och pengar och allt mindre om våran hälsa. Känns ibland som att vår hälsa inte betyder något längre och att alla skall tjäna pengar på vår ohälsa. Hemlagat - Äkta- hembakt hemma hos oss- naturligt - krispigt - svenskt - gott ...är bara en del ORD som tilltalar oss och som skall locka oss att köpa deras produkter. Visst låter det bra men tittar man närmare så kanske det är mindre bra för oss och då känner vi oss så lurade eller hur? Så jag gick omkring i butiken och sa tyst till mig själva att "mig lurar ni inte!" "mig lurar ni inte!" och det hjälpte faktist. Jag köpte det jag skulle och inte mer till. Inget extra föll ner i vagnen p.g.a något fegt reklam knep som skrek efter mig. Nada - noll! Så planera era köp väl - var inte hungriga då ni handlar och stå emot falsk reklam. De vill bara att ni köper dessa produkter och sen då ni passerat kassan skrattar de åt er ! Må väl, Melinda  

Fokus på det som är bra för mig: Mellanmål

Skrivet av melinda den 12 januari 2015

Ibland kan det kännas svårt att veta vad man skall äta till mellanmål. Ibland är det riktigt ide´torka och det som finns tillhands blir dagens mellanmål, kanske en bulle med kaffe eller bara frukter. När jag coachar kunder ser jag ofta att det är svårt att få i sig tillräckligt med vissa vitaminer och mineraler såsom D och E-vitamin och även selen. När det gäller fetter så är det lätt att få i sig mer än tillräckligt av mättade fetter, men svårare att få i sig bra fett såsom enkelomättade och fleromättade fetter. För att få in dessa delar in i dagens kost är detta ett tips på mellanmål eller kanske till lunch om vi lägger till två tacobåtar? Ändra fokus: Om vi tänker så här att vi försöker lägga till bra mat som mättar och håller oss mätta istället för att hålla fokus på "vad jag inte borde äta". Vi försöker fokusera på det som är bra för oss istället för det som inte är bra för oss. Tror att första steget för många är att äta bullen men lägga till bra, näringsrik mat utöver den. För att sen kanske märka att den där bullen inte behövs längre. För det flesta är det sån fokus på bullen att det är det enda som hjärnan hör och då är det svårt att tänka på det som kroppen verkligen behöver. Vi ändrar fokus, hänger ni med? Tänkte mig en tacobåt med makrill i tomatsås. Makrillen är en fet fisk och en bra källa av vitamin D, E, Selen och bra fetter. Med detta kanske vi sätter några spenat blad. Spenat innehåller många vitaminer, antioxidanter och omega-3. avokadon innehåller enkelomättade fetter. Sen har jag en blandning frön från Reneé Voltaire som innehåller bl.a. olika sesamfrön och alger som jag sprinklar över. Sesamfrön innehåller också bl.a. E vitaminer och fleromättat fett. Alger innehåller Omega-3 och mineraler. Några körsbärstomater på det och mellanmålet är klart! Tänk smart då ni äter mellanmål för att maximera näringsinnehållet för dagen. Ha en bra dag!   DSC03353-2048

-Mind-

Skrivet av melinda den 6 november 2014

Som ni kanske har förstått hänger allt ihop -mind & body- och det är just det som intresserar mig. Att vi med våra tankar kan påverka våra handlingar och hur vi mår. Det känns viktigt för mig att kunna jobba med hela människan och inte bara med en del. För om allt hänger ihop och är en helhet så hjälper det knappast att bara jobba med en sak. Som att bara träna ett ben typ. Därför bestämde jag mig redan för flera år sedan att jag ville gå en utbildning till mental tränare. Då utbildningen äntligen kom till Vasa blev jag jätteglad. Bestämde mig för att hoppa på utbildningen fast det kändes som att jag just kommit från studiebänken. Kanske blev det så för att jag alltid varit nyfiken på att lära mig nya saker och tycker att jag aldrig blir fullärd. Detta breddar ju dessutom mitt område som jag vill jobba med och superbonus; jag lär mig nya saker om mig själv hela tiden. Mental träning har funnits inom idrotten länge. Det är nog ingen idrottare som skulle stå på prispallen om hen inte jobbat med sin mentala bit. Man måste tro på sin förmåga och se det framför sig. Hjärnan vet nämligen ingen skillnad på verklig händelse och tanke. Därför har vi möjlighet att mata in ny data i våra hjärnor. Detta blir tillsammans med trägen träning tills sist -GULD-. Nåja vi har hört och läst om många framgångsrika idrottare men det är kanske inte vårt mål. Men vi kan ändå använda oss av samma mentala träning. Under mina tre månader nu som jag har studerat mental träning har jag dels jobbat med att få ner min grundspänning. De flesta av oss går omkring med för hög grundspänning i kroppen. Vi stressar mycket och min stress har varit väldigt mentalt (grubblat mycket) och jag har bitit ihop käkarna nattetid. Detta ledde till spända muskler vid speciellt käke, huvud, nacke och bröstrygg. Så vad gör jag? Jo går hos massör. Vilket är jätte bra och skönt (ibland inte så skönt :-)). Men tyvärr hjälper massage för en kort tid och då man slutar gå kommer spänningen oftast tillbaka. Men får du ner grundspänningen i kroppen så tar den mindre stryk vid så kallade stresstoppar. Så det som har hjälpt mig är fyra saker: 1. Få ner grundspänningen i kroppen m.h.a. muskel- och mental avslappning. 2. Jobba med djupandning, för att syresätta muskler och kroppens alla organ. Här har jag bl.a. haft en relaxator (andningstränare) till hjälp. 3. Rörlighetsträning och töjningar, för att upprätthålla rörligheten i musklerna så att de inte styvnar och blir för korta. 4. Massage, regelbunden massage i början. Så efter en tid märker jag stor skillnad och vem blir inte glad av det!? Då vet jag att jag är på rätt spår. Ha en bra dag! IMG_0507-2048