Visa alla inlägg skrivna oktober 2018

Vad är medicinsk träning?

Skrivet av Melinda den 10 oktober 2018

bild pa mig

Jag lovade att berätta om vad medicinsk träning är för något. Eftersom det är ett ganska nytt begrepp och en helt ny vidareutbildning för personliga tränare. För tillfället är jag den enda (faktist) i hela Finland. Ja det finns en på Åland också. Alla andra medicinska tränare är verksamma i Sverige där det utbildas medicinska tränare på The Academy. 

För enkelhetens skull kommer jag nu att benämna medicinsk tränare som MT. 

Vad är skillnaden på en personlig tränare och en medicinsk tränare?

Som MT är du specialicerad att kunna verkställa och planera träning för dem som fått diagnos eller som förebyggande träning. Vi strävar också till att lindra symptom och i vissa fall botas symptomen till och med. Vi gör inga diagnoser men vi samarbetar gärna med kundens läkare, skötare, fysioterapeut och sjukgymnast. Detta för att få en så bra grund för träningsupplägg som möjligt. Medicinsk träning är livslång träning för att höja livskvaliteten. Fastän man lever med en diagnos eller ligger i riskzonen har man vetenskapliga bevis på att träning och fysisk aktivitet hjälper och har många positiva effekter på välmående och på detta vis ökar livskvaliteten. 

MT jobbar helt under vetenskapliga grunder, så kunden kan känna sig trygg i att MT inte hittar på något själv eller från att ha läst något blogginlägg som verkar trevligt. 

Till exempel kan jag berätta om en kund som varit hos läkare och fått diagnos: "begränsad rörelseutslag i skuldran". Hen fick remiss till fysioterapeut X-antal gånger. Efter dessa gånger kändes allt helt ok. Men efter en tid kom symptomen tillbaka. Hen hade börjat leva som vanligt igen, träningsprogrammet låg i byrån och uppföljningen var över. Det är här som MT kommer in och stöder hen att på lång sikt lära sig rätt rörelsemönster och hitta nya rutiner som hjälper hen att leva ett friskare liv utan begränsningar och smärta.

Piller eller träning?

Ibland hamnar vi i en situation där vi blir tvungna att ta medicin. Om vi t.ex. tänker på högt blodtryck där risken för följdsjukdomar är hög. Med träning kan vi kanske här få möjligheten att minska på medicinering och kanske t.o.m en dag helt ta bort medicineringen. Gällande mild och måttlig depression har studier visat att träning har samma effekt som KBT terapi och medicin. Dessutom har det visat sig att många hoppar av sin medicinering (SSRI) p.g.a att biverkningarna är så hemska.

Biverkningar?

Ja, visst med träning och hälsofrämjande åtgärder inom såväl kost som träning sker det vissa förändringar. Bi-effekterna är väl kanske då att du blir starkare och får en snyggare kropp och självförtroendet ökar. Det kommer liksom på köpet. Andra biverkningar som kan kännas som en biverkning är att du blir sjuk i musklerna efter en träning - men lugn, detta betyder bara att du blir starkare nästa dag!

Vi blir bara äldre.

Medellivslängden ökar hela tiden. Vi lever längre och med det blir populationsantalet också äldre. Med åldrandet kommer vissa fysiologiska förändringar i kroppen och visst är det skönt att veta att med hjälp av träning och fysisk aktivitet kan vi mota Olle i grinden lite grann. Vi kan t.ex minska nedbrytning av muskler (sarkopeni) med hjälp av rätt träning. Andra sjukdomar som kommer med åldern såsom benskörhet och artros kan man med hjälp av träning också förbättra livskvalitet märkbart. Hjärnans blodflöde ökar vid träning och vetenskap har visat att träning förebygger demens. 

Det är aldrig för sent!

Som tur är har forskning visat att det aldrig är för sent att ändra livsstil. Från att vara helt stillasittande till att börja röra på dig har stora effekter på din hälsa. 

Vill du höra mer av mig så kommer jag att hålla en föreläsning på Medborgarinstitutet i Korsholm 13.11.2018. Då skall jag försöka hinna med lite tips på rörelser och hur vi motiverar oss till att börja på. Välkomna då!

/Melinda