Chianti trail versus Lidingölopp 2020

Skrivet av Melinda den 2 december 2019

fullsizeoutput 3626

Dags att uppdatera lite här på sidan. Nu när vi snart tar en paus och njuter av julens bestyr väntar vi på kommande års 2020 äventyr.

Så vad är på kommande 2020?

Vi har i fyra års tid deltagit i Lidingöloppet och njutit av varje steg. För min del har resultatet hållit sig på 1 minuts skillnad mellan åren. Ganska liten skillnad mellan åren. Trodde i år att jag skulle slå mitt rekord men ack nej, 1 minut sämre. Fast det är inte alls tiden som spelar roll. Det är gemenskapen, människorna jag reser med och helgen i stort som gör det! Dessutom är Lidingöloppet så välordnat att det är en njutning bara det. Plus en vacker omgivning. Så tror vi kör ett femte år! Lidingöloppet 2020 både 15 och 30 km.

Sen har vi suktat efter att åka lite längre bort, ja lite mer exotisk ställe. Nu har vi hittat ett minst sagt vackert ställe i vindistriktet Chianti. Här kommer vi att flyga till och bo i närheten av Florence. Det här ser vi framemot! Chianti Classico marathon 2020. Vi kommer att springa 21 km. Dricka lite vin och njuta. 

Förstås är båda loppen traillopp. Vi njuter av underlag som är mer skonsamt. Inga asfalts skuffare är vi. 

Är DU intresserad av att hänga med oss på något av dessa lopp ta kontakt. Vi har gemensamma intervall träningar varje måndag runtom i Vasa. 

Må gott och önskar er en riktigt skön JUL!

/Melinda

 

 

Kategorier:

Höstens nyheter!!

Skrivet av Melinda den 13 augusti 2019

löpning bodom

Höstens nyheter !!

Nu börjar planeringen vara klar inför kommande höst. Jag har några spännande nyheter och ny samarbetspartner. Jag kommer nämligen att dra timmar vid Wasa Vertical. Så kul och spännande och fina lokaler har de. Hoppas ni hittar dit! 

www.wasavertical.fi

Dyker ni upp på onsdagar kl 19:20 får ni vara med på funktionell träning. Då tränar vi i stationer och i intervall både styrka och kondition. En kul timme som både höjer pulsen och ger dig träningsvärk. 

Jag kommer också att dra funktionell träning för seniorer på tisdagar kl: 10.00. Tipsa nära och kära. När vi blir äldre är det viktigt att träna styrka, för att behålla en så bra livskvalitet som bara möjligt långt upp i åldern. 

Seniorträningar fortsätter vid Easyfit i Smedsby på måndagar och onsdagar kl: 10.00. 

Här kommer jag också att dra några kurser såsom Rehabträning, där vi går igenom olika leder och muskler. Stärker, stabiliserar och återtränar leden och dess omkringliggande muskler. En till kurs blir för hjärt-kärl sjukdomar. Förebyggande träning men också för dig som har diagnos. 

Hoppas vi ses här också!

Uteträningar som fortsätter är intervallöpning måndagar kl 18.30. En härligt mixad grupp med härliga människor som jag inte kan vara utan. Kommande lopp vi deltar i är Eugmo trail och Lidingöloppet 15/30 km. Det här är en grupp där vi alltid välkomnar nya, här finns alltid hjärterum! Vi springer på mjukt underlag, det blir mycket trail. Springer du ca. 3 km eller mer så kan du hänga med.

En ny grupp läggs in måndagar kl: 17.30 nämligen Nybörjarlöpning. Här finns ännu några platser kvar. Vi startar må 2.9 och kommer att gå igenom teknik, hållning och styrka för löpare. 

Funktionell uteträning  fortsätter också vid tillräckligt många deltagare på torsdagar kl 18.30. Denna grupp passar för hela familjen, ja typ släkt och vänner också :-). Kommande lopp blir Toughest funrun och family run i Vörå. Så ni som gillar att träna ute med varierande träning kan hänga med här.

 

Som ni ser både nytt och gammalt på schema denna höst. Let the autumn start!

Bilden ovan är från Bodom trail loppet i våras. Underbart vackert väder då vi sprang och efter vi var klara snöade det stora bomullstussar! Vi laddar livet med minnen att minnas!

Hoppas vi ses!

/Melinda

Fysisk aktivitet förebygger och behandlar depression

Skrivet av Melinda den 11 mars 2019

DSC9586 ps FORMINSKAD FOR WEBB

Att fysisk aktivitet är bra vid depression har länge varit känt, men nu  har forskning visat att träning också kan minska risken för eventuell framtida depression. En studie publicerad i tidsskriften Jama. 

Forskarna har analyserat genetisk data från över 400 000 personer i Storbritannien, och med hjälp av accelerometrar, en typ av rörelsemätare, sett hur mycket de rört på sig. 

De har använt sig av så kallad mendelsk randomisering, en statistisk metod för att skilja statistiska samband från orsakssamband. 

Genom att med den här metoden kunna ta hänsyn både till genetisk information, och faktisk data över hur mycket människorna har rört på sig, har man kunnat konstatera att fysisk aktivitet har en skyddande effekt mot depression.

Nu finns det möjlighet att träna i små grupper tillsammans med andra som har liknande behov som dig. Träningen finns i Easyfit Smedsby och leds av medicinska tränaren Melinda Backlund. Vi träffas 8 gånger med början 20.3 kl 11.00. Anmälan tas emot som bäst och högst 8 personer ryms med. 

Källor::

https://www.di.se/nyheter/traning-minskar-risk-for-depression/?fbclid=IwAR1S339DVU5eOezu0yDbAVPfXC05Eka1k8GpWIqsx-uEhphpSmtzv0k-gcg

Jama Psychiatry

https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2720689

Varför skall du träna på gym?

Skrivet av Melinda den 25 januari 2019

DSC9669 ps FORMINSKAD FOR WEBB namn

Medicinsk Tränare Melinda Backlund 

Nu hittar ni mig inte bara ute i skogen och terrängen utan också på gym i Smedsby. Easyfit i Smedsby är ett trevligt gym som drivs av Susanne Hjort. Gymet finns i OP arenans utrymmen och är i två våningar. 

Rörelse och fysisk aktivitet ger många fördelar för din hälsa. Det är bra att variera din träning och det du gillar skall du definitivt göra. Idag vet vi också att styrketräning har många positiva effekter på din hälsa så varför inte ge det en chans?

Hur skall du träna på GYM?

Om du är ovan med gym-världen tycker jag definitivt att du skall träffa en personlig tränare som kan ge dig de rätta verktygen till att lyckas på gymet och få de resultat du är ute efter. Det är bättre att lära sig bra teknik från början, annars nöter du bara in fel mönster som är sen jobbiga att korrigera.

Oberoende i vilken ålder du befinner dig i, är det aldrig för sent att börja träna på gym. Forskning visar att även upp i hög ålder kan styrketräning ge fina effekter och bromsa åldrandet.

Efter att du lärt dig tekniken och vet vilka muskler du tränar på den specifika maskinen, är det lätt att på egen hand träna själv. Vill du ännu ha vägledning, pepp eller korrigering så anlitar du en PT. Det är nämligen så att kroppen anpassar sig efter en tid med det du gör så för att utvecklas behöver du ändra övningar, repetitioner eller belastning. Har du dysfunktion i rörelseapparaten eller diagnoser är det med fördel att anlita en Medicinsk tränare som ser över ditt träningsprogram. 

Varför skall du träna på GYM?

Det finns många fördelar med att träna på gym. Du utvecklar din kropp mot att bli stark och till att klara av utomstående stresspåverkan. Det är många fysiologiska förändringar som händer i din kropp men också hjärnan får positiva effekter av just styrketräning. Kanske boostar du inte bara ditt immunförsvar utan också din självbild och din självkänsla? 

Några fördelar du inte vill missa:

Du ökar inte bara muskelmassan utan också muskelstyrkan!

"Lär dig först tekniken, efter det, våga lägga på vikter!"

Du får bättre skelett- och ledhälsa!

"Skelettet behöver stötar (impact) för att bli starkare"

Du mår bättre psykiskt! 

"Hjärnan påverkas positivt av styrketräning"

Du får ett friskare hjärta!

"Risken att få metabola syndromet minskar"

Nu önskar jag er alla en riktigt fin dag och så kanske vi ses på gymet?

/Melinda

 

 

Vårens träningspass 2019

Skrivet av Melinda den 12 januari 2019

energyrun 2018

Vårens träningspass!


Våren är på kommande snart, hoppas vi... och med den en massa energi!


* Känner Du att du inte vill springa ensam längre eller att du inte utvecklas?

* Skulle du vilja testa på ett lopp såsom ocr eller terränglopp men inte vill göra det ensam?

* Vill du vara med i ett gäng med härliga människor som stöder varandra och som har gemensamma mål?

Då har du kommit rätt!

I vårt team får man möjlighet att träna på sin nivå, ja just den nivå där du just nu befinner dig på. 

Du behöver inte delta i några som helst lopp för att delta i träningen. Men vill du så sköter vi bokningar till dessa och eventuellt övernattning. 

Vi tycker att träning och motion skall vara lättillgängligt, roligt och säkert. Det skall också vara regelbundet, annars är det svårt att motivera sig själv att göra det. Skratta kommer du att få göra, ibland så att du glömmer att du tränar. Lättillgängligt är det för vi rör oss i skog och mark nära dig. Säkert blir det med coachen Melinda som är utbildad PT och Medicinsk tränare. 

Visste du att du också kan komma och träna gratis första gången! För att testa på utan att du binder dig till något paket eller kort.

Träningarna är:

Intervallträning må kl 18.30               START:  21.1

Ett bra komplement till din annars kanske ensidiga löpning, där du utvecklar uthålligheten, snabbheten och styrkan på ett tryggt och säkert sätt. Ofta i backar, lekintervaller och alltid i terräng och på mjukare underlag. Kommande planerade lopp är Bodomtrail i Esbo i maj och Lidingöloppet  Stockholm i september.

Paketpris för 13 träningstillfällen 90€

10 ggr kort 90€, 5 ggr kort 50€

Bodytraining to kl 18.30                   START: 14.2

Uteträning med funktionella övningar för styrka, kondition, power och rörlighet. Vi tränar med kroppen som redskap men också andra redskap används. Passen varierar och anpassas enligt deltagare. Kommande planerade OCR lopp är Energyrun i juni och Toughest Vörå i augusti. 

Paketpris: 13 träningstillfällen 90€

10 ggr kort 90€, 5 ggr kort 50€

 Ggr korten går till både intervall och body training!

 

Vad är medicinsk träning?

Skrivet av Melinda den 10 oktober 2018

bild pa mig

Jag lovade att berätta om vad medicinsk träning är för något. Eftersom det är ett ganska nytt begrepp och en helt ny vidareutbildning för personliga tränare. För tillfället är jag den enda (faktist) i hela Finland. Ja det finns en på Åland också. Alla andra medicinska tränare är verksamma i Sverige där det utbildas medicinska tränare på The Academy. 

För enkelhetens skull kommer jag nu att benämna medicinsk tränare som MT. 

Vad är skillnaden på en personlig tränare och en medicinsk tränare?

Som MT är du specialicerad att kunna verkställa och planera träning för dem som fått diagnos eller som förebyggande träning. Vi strävar också till att lindra symptom och i vissa fall botas symptomen till och med. Vi gör inga diagnoser men vi samarbetar gärna med kundens läkare, skötare, fysioterapeut och sjukgymnast. Detta för att få en så bra grund för träningsupplägg som möjligt. Medicinsk träning är livslång träning för att höja livskvaliteten. Fastän man lever med en diagnos eller ligger i riskzonen har man vetenskapliga bevis på att träning och fysisk aktivitet hjälper och har många positiva effekter på välmående och på detta vis ökar livskvaliteten. 

MT jobbar helt under vetenskapliga grunder, så kunden kan känna sig trygg i att MT inte hittar på något själv eller från att ha läst något blogginlägg som verkar trevligt. 

Till exempel kan jag berätta om en kund som varit hos läkare och fått diagnos: "begränsad rörelseutslag i skuldran". Hen fick remiss till fysioterapeut X-antal gånger. Efter dessa gånger kändes allt helt ok. Men efter en tid kom symptomen tillbaka. Hen hade börjat leva som vanligt igen, träningsprogrammet låg i byrån och uppföljningen var över. Det är här som MT kommer in och stöder hen att på lång sikt lära sig rätt rörelsemönster och hitta nya rutiner som hjälper hen att leva ett friskare liv utan begränsningar och smärta.

Piller eller träning?

Ibland hamnar vi i en situation där vi blir tvungna att ta medicin. Om vi t.ex. tänker på högt blodtryck där risken för följdsjukdomar är hög. Med träning kan vi kanske här få möjligheten att minska på medicinering och kanske t.o.m en dag helt ta bort medicineringen. Gällande mild och måttlig depression har studier visat att träning har samma effekt som KBT terapi och medicin. Dessutom har det visat sig att många hoppar av sin medicinering (SSRI) p.g.a att biverkningarna är så hemska.

Biverkningar?

Ja, visst med träning och hälsofrämjande åtgärder inom såväl kost som träning sker det vissa förändringar. Bi-effekterna är väl kanske då att du blir starkare och får en snyggare kropp och självförtroendet ökar. Det kommer liksom på köpet. Andra biverkningar som kan kännas som en biverkning är att du blir sjuk i musklerna efter en träning - men lugn, detta betyder bara att du blir starkare nästa dag!

Vi blir bara äldre.

Medellivslängden ökar hela tiden. Vi lever längre och med det blir populationsantalet också äldre. Med åldrandet kommer vissa fysiologiska förändringar i kroppen och visst är det skönt att veta att med hjälp av träning och fysisk aktivitet kan vi mota Olle i grinden lite grann. Vi kan t.ex minska nedbrytning av muskler (sarkopeni) med hjälp av rätt träning. Andra sjukdomar som kommer med åldern såsom benskörhet och artros kan man med hjälp av träning också förbättra livskvalitet märkbart. Hjärnans blodflöde ökar vid träning och vetenskap har visat att träning förebygger demens. 

Det är aldrig för sent!

Som tur är har forskning visat att det aldrig är för sent att ändra livsstil. Från att vara helt stillasittande till att börja röra på dig har stora effekter på din hälsa. 

Vill du höra mer av mig så kommer jag att hålla en föreläsning på Medborgarinstitutet i Korsholm 13.11.2018. Då skall jag försöka hinna med lite tips på rörelser och hur vi motiverar oss till att börja på. Välkomna då!

/Melinda

 

 

 

Ny hemsida!

Skrivet av Melinda den 12 september 2018

IMG 00010

Hösten är här med nya utmaningar och mål!

Tiden går fort nu känns det som. Ännu är det varmt och skönt och ibland känns det som det är mitt i sommaren, fastän det är september. Löpargrupperna och uteträningen har kommit igång och med den friska luften kan vi också träna effektivt nu. Vi är några damer som ser framemot att den 29 september dra på oss tightsen och springa Lidingöloppet. Ja det är om några veckor bara! Trodde vi hade mycket tid på oss, men nu är det snart här. Några är mer spända, de som för första gången springer 30 km. Jag och några andra kommer att springa 15 km. Jag personligen ser framemot ett lugnt och skönt lopp. Som jag kan njuta av på riktigt.

Jag och mina intervall tjejer har sprungit loppet två år nu. Första året hade jag just opererat in en Pacemaker, så jag kunde inte ta ut mig. Andra året hade jag genomgått en ny pacemaker operation i maj och kunde ha sprungit men då fick jag mykoplasma så jag var tvungen att gå genom loppet. Men NU! Hoppas jag på att få njuta på riktigt. Det är underbar natur vi springer i, mest terräng och lite asfalt. Så det passar oss perfekt. Vi tränar väldigt sällan på asfalt nämligen. Naturen och terränglöpning är både skonsamt och uppbyggande för kroppen. De långa länkarna springer tjejerna själva och på mina timmar tränar vi intervall. Före loppet skall vi hinna med lite pilates och umgås lite. Det brukar vara en viktig tradition att göra något helt annat än springa före loppet. 

Ja! Och så kan jag nu lansera min nya hemsida! Så roligt att få den publicerad. Skall berätta mera om min nya roll som medicinsk tränare senare och mycket annat spännande på gång! Håll utkik! 

Ha en underbar höstdag!

Hösten 2017 program & sommar rabatt!

Skrivet av melinda den 11 juli 2017

Vi fortsätter att njuta av naturen ute och träna med himlen som tak.

Måndagar kl 18.30-19.30 fortsätter intervall träning. Passar alla som vill utveckla sin löpning. Vi tränar bl.a. backintervaller, terränglöpning och löpteknik. Vi som är i gruppen springer mellan 5-10 km och många av oss tränar till Lidingöloppet 15km i höst. Nya är välkomna med i det härliga gänget! Börjar 16. augusti. Mer info om tider och plats finns på fb gruppen. Facebook grupp: Intervallträning Vasa 2017
Torsdagar tränar Crossnature Vasa 18.30-19.30 i Vasa med omnejd. Fokus ligger mera på styrka och det är en funktionell träning för hela kroppen. Här springer vi inte så långa sträckor så träningen passar även den som inte känner sig bekväm med att springa, men vill träna upp styrka, koordination och balans. Passar också dem som är intresserade av att träna till hinderbanelopp. Vi tränar med egen kroppsvikt men kommer att använda oss av hinder i naturen och uppbyggda hinder. Börjar i augusti. Mer info om tider och plats finns på fb gruppen. Facebook grupp: Crossnature Vasa
NYHET: nybörjarlöpning för dig som är överviktig och vill börja springa. Du springer inte idag eller så kan du springa ca 1 km i sträck. Vi kommer att blanda korta löpintervaller med styrketräning i spåret. Vi kommer att progressivt gå framåt med längre intervaller men alla får ta det i sin egen takt enligt sin egen förmåga. Denna grupp är NY och kommer att börja då tillräckligt många visat intresse. Facebook grupp: NYbörjarlöpning Vasa 2017
Pris: Alla ggr kort sommar rabatt -15% fram till 20 augusti 20 ggr kort, 170€ 10 ggr kort, 90€ 5 ggr kort, 50€ Vi ses i höst! /Melinda    

Syrad kål produktion på gång

Skrivet av melinda den 23 mars 2017

Nu är det onsdag morgon och min kära mamma kommer snart till mig och mitt kök. Hon har varit på kurs och skall dela med sig av sin nya kunskap gällande syrad kål. Så här får ni också hänga med oss i köket då det blir syrad kål full med probiotika av 2,5 kg kål. Det finns många olika recept på nätet varifrån vi tagit inspiration ifrån med olika kålsorter och kryddor. Det jag köpte hem var:
 • Vitkål, rödkål
 • morötter
 • salladslök, gul lök
 • färsk ingefära
 • vitlök
 • chili
 • havssalt
 • kummin
 • senapsfrön
 • salt utan jod
Renlighet är a och o. Så tvätta händerna bra, ta bort ringar eller använd engångshandskar. Förvaringsburkens renlighet är också mycket viktigt så du kan med fördel sterilisera dem i ugn 125 grader i 15 min  (glöm inte att ta bort plastringen innan bara, den kan ni sterilisera i kokande vatten). Vi vill ju inte att det skall börja växa ogästvänliga bakterier i våra bukar, endast goda fina bakterier är välkomna. :-) Sedan behöver du en
 • matberedare
 • en stor bunke att knåda kålen i
 • glasburkar
Vi gjorde två olika smaksättningar. Den ena var kummin, senapsfrön och vitlök. Den andra var färsk chili och ingefära. Lite socker satte vi också för att hjälpa fermenteringen lite ca 1 msk per kg. Av cirka 2 kg kål, några morötter, 3 lökar, 3 vårlökar blev det 2,5 liter färdig produkt. Så när man en gång håller på så gör en stor sats. Syrad kål håller sig nämligen i kylskåp i ca 1 år. Troligen har vi ätit upp den för länge sen men... Efter att ha blandat kålsorterna tillsatte vi 4 tsk salt (utan jod) till varje 1 kg kål och grönsaker. Detta fick nu stå och gotta till sig i ca 30 min innan vi satte i smakbärare och började knåda kålen med händerna. Jag hade strimlat så fint att det vätskade sig direkt, har du grövre kålbitar måste du massera den tills det börjar vätska sig ordentligt. Mamma fick göra grovjobbet, hon hade inte hunnit med någon styrketräning den dagen så nu var det dags :-). Då var det dags att lägga upp på rena burkar. Vi pressade ner kålen i burkarna för att få en lufttät massa. Högst upp satte vi hela blad av kål och ovanpå det en liten glasburk eller kålstammar (som en tyngd) för att få press på kålen innan vi (eller min starka mor) stängde locket tätt. Viktigt också att vätskan täckte kålen. Nu satte jag dem på bastugolvet på en bricka, för nu skall de gotta till sig i 3 dgr i 22-25 graders värme. Det kommer att pysa över saft så det är bra att ha dem på bricka så det inte rinner på golvet. Heeeelt naturlig process. Det är nu det börjar fermenteras och bilda bra bakterier. Efteråt vill den stå ca i tre veckor i 15-18 graders temperatur . Efter det sätter jag in den i kylskåp. Hoppas det smakar! Det får vi reda på om några veckor. /Melinda & Mary  
Kategorier:

Syrad kål produktion på gång

Skrivet av Melinda den 23 mars 2017

Nu är det onsdag morgon och min kära mamma kommer snart till mig och mitt kök. Hon har varit på kurs och skall dela med sig av sin nya kunskap gällande syrad kål. Så här får ni också hänga med oss i köket då det blir syrad kål full med probiotika av 2,5 kg kål. Det finns många olika recept på nätet varifrån vi tagit inspiration ifrån med olika kålsorter och kryddor. Det jag köpte hem var:

 • Vitkål, rödkål
 • morötter
 • salladslök, gul lök
 • färsk ingefära
 • vitlök
 • chili
 • havssalt
 • kummin
 • senapsfrön
 • salt utan jod

Renlighet är a och o. Så tvätta händerna bra, ta bort ringar eller använd engångshandskar. Förvaringsburkens renlighet är också mycket viktigt så du kan med fördel sterilisera dem i ugn 125 grader i 15 min  (glöm inte att ta bort plastringen innan bara, den kan ni sterilisera i kokande vatten). Vi vill ju inte att det skall börja växa ogästvänliga bakterier i våra bukar, endast goda fina bakterier är välkomna. 

Sedan behöver du en

 • matberedare
 • en stor bunke att knåda kålen i
 • glasburkar

Vi gjorde två olika smaksättningar. Den ena var kummin, senapsfrön och vitlök. Den andra var färsk chili och ingefära. Lite socker satte vi också för att hjälpa fermenteringen lite ca 1 msk per kg.

Av cirka 2 kg kål, några morötter, 3 lökar, 3 vårlökar blev det 2,5 liter färdig produkt. Så när man en gång håller på så gör en stor sats. Syrad kål håller sig nämligen i kylskåp i ca 1 år. Troligen har vi ätit upp den för länge sen men…

Efter att ha blandat kålsorterna tillsatte vi 4 tsk salt (utan jod) till varje 1 kg kål och grönsaker. Detta fick nu stå och gotta till sig i ca 30 min innan vi satte i smakbärare och började knåda kålen med händerna. Jag hade strimlat så fint att det vätskade sig direkt, har du grövre kålbitar måste du massera den tills det börjar vätska sig ordentligt.

Mamma fick göra grovjobbet, hon hade inte hunnit med någon styrketräning den dagen så nu var det dags :-).

Då var det dags att lägga upp på rena burkar. Vi pressade ner kålen i burkarna för att få en lufttät massa. Högst upp satte vi hela blad av kål och ovanpå det en liten glasburk eller kålstammar (som en tyngd) för att få press på kålen innan vi (eller min starka mor) stängde locket tätt. Viktigt också att vätskan täckte kålen.

Nu satte jag dem på bastugolvet på en bricka, för nu skall de gotta till sig i 3 dgr i 22-25 graders värme. Det kommer att pysa över saft så det är bra att ha dem på bricka så det inte rinner på golvet. Heeeelt naturlig process. Det är nu det börjar fermenteras och bilda bra bakterier.

 

Efteråt vill den stå ca i tre veckor i 15-18 graders temperatur . Efter det sätter jag in den i kylskåp.

Hoppas det smakar! Det får vi reda på om några veckor.

/Melinda & Mary

Kategorier: