Vad är medicinsk träning?

Skrivet av Melinda den 10 oktober 2018

bild pa mig

Jag lovade att berätta om vad medicinsk träning är för något. Eftersom det är ett ganska nytt begrepp och en helt ny vidareutbildning för personliga tränare. För tillfället är jag den enda (faktist) i hela Finland. Ja det finns en på Åland också. Alla andra medicinska tränare är verksamma i Sverige där det utbildas medicinska tränare på The Academy. 

För enkelhetens skull kommer jag nu att benämna medicinsk tränare som MT. 

Vad är skillnaden på en personlig tränare och en medicinsk tränare?

Som MT är du specialicerad att kunna verkställa och planera träning för dem som fått diagnos eller som förebyggande träning. Vi strävar också till att lindra symptom och i vissa fall botas symptomen till och med. Vi gör inga diagnoser men vi samarbetar gärna med kundens läkare, skötare, fysioterapeut och sjukgymnast. Detta för att få en så bra grund för träningsupplägg som möjligt. Medicinsk träning är livslång träning för att höja livskvaliteten. Fastän man lever med en diagnos eller ligger i riskzonen har man vetenskapliga bevis på att träning och fysisk aktivitet hjälper och har många positiva effekter på välmående och på detta vis ökar livskvaliteten. 

MT jobbar helt under vetenskapliga grunder, så kunden kan känna sig trygg i att MT inte hittar på något själv eller från att ha läst något blogginlägg som verkar trevligt. 

Till exempel kan jag berätta om en kund som varit hos läkare och fått diagnos: "begränsad rörelseutslag i skuldran". Hen fick remiss till fysioterapeut X-antal gånger. Efter dessa gånger kändes allt helt ok. Men efter en tid kom symptomen tillbaka. Hen hade börjat leva som vanligt igen, träningsprogrammet låg i byrån och uppföljningen var över. Det är här som MT kommer in och stöder hen att på lång sikt lära sig rätt rörelsemönster och hitta nya rutiner som hjälper hen att leva ett friskare liv utan begränsningar och smärta.

Piller eller träning?

Ibland hamnar vi i en situation där vi blir tvungna att ta medicin. Om vi t.ex. tänker på högt blodtryck där risken för följdsjukdomar är hög. Med träning kan vi kanske här få möjligheten att minska på medicinering och kanske t.o.m en dag helt ta bort medicineringen. Gällande mild och måttlig depression har studier visat att träning har samma effekt som KBT terapi och medicin. Dessutom har det visat sig att många hoppar av sin medicinering (SSRI) p.g.a att biverkningarna är så hemska.

Biverkningar?

Ja, visst med träning och hälsofrämjande åtgärder inom såväl kost som träning sker det vissa förändringar. Bi-effekterna är väl kanske då att du blir starkare och får en snyggare kropp och självförtroendet ökar. Det kommer liksom på köpet. Andra biverkningar som kan kännas som en biverkning är att du blir sjuk i musklerna efter en träning - men lugn, detta betyder bara att du blir starkare nästa dag!

Vi blir bara äldre.

Medellivslängden ökar hela tiden. Vi lever längre och med det blir populationsantalet också äldre. Med åldrandet kommer vissa fysiologiska förändringar i kroppen och visst är det skönt att veta att med hjälp av träning och fysisk aktivitet kan vi mota Olle i grinden lite grann. Vi kan t.ex minska nedbrytning av muskler (sarkopeni) med hjälp av rätt träning. Andra sjukdomar som kommer med åldern såsom benskörhet och artros kan man med hjälp av träning också förbättra livskvalitet märkbart. Hjärnans blodflöde ökar vid träning och vetenskap har visat att träning förebygger demens. 

Det är aldrig för sent!

Som tur är har forskning visat att det aldrig är för sent att ändra livsstil. Från att vara helt stillasittande till att börja röra på dig har stora effekter på din hälsa. 

Vill du höra mer av mig så kommer jag att hålla en föreläsning på Medborgarinstitutet i Korsholm 13.11.2018. Då skall jag försöka hinna med lite tips på rörelser och hur vi motiverar oss till att börja på. Välkomna då!

/Melinda

 

 

 

Ny hemsida!

Skrivet av Melinda den 12 september 2018

IMG 00010

Hösten är här med nya utmaningar och mål!

Tiden går fort nu känns det som. Ännu är det varmt och skönt och ibland känns det som det är mitt i sommaren, fastän det är september. Löpargrupperna och uteträningen har kommit igång och med den friska luften kan vi också träna effektivt nu. Vi är några damer som ser framemot att den 29 september dra på oss tightsen och springa Lidingöloppet. Ja det är om några veckor bara! Trodde vi hade mycket tid på oss, men nu är det snart här. Några är mer spända, de som för första gången springer 30 km. Jag och några andra kommer att springa 15 km. Jag personligen ser framemot ett lugnt och skönt lopp. Som jag kan njuta av på riktigt.

Jag och mina intervall tjejer har sprungit loppet två år nu. Första året hade jag just opererat in en Pacemaker, så jag kunde inte ta ut mig. Andra året hade jag genomgått en ny pacemaker operation i maj och kunde ha sprungit men då fick jag mykoplasma så jag var tvungen att gå genom loppet. Men NU! Hoppas jag på att få njuta på riktigt. Det är underbar natur vi springer i, mest terräng och lite asfalt. Så det passar oss perfekt. Vi tränar väldigt sällan på asfalt nämligen. Naturen och terränglöpning är både skonsamt och uppbyggande för kroppen. De långa länkarna springer tjejerna själva och på mina timmar tränar vi intervall. Före loppet skall vi hinna med lite pilates och umgås lite. Det brukar vara en viktig tradition att göra något helt annat än springa före loppet. 

Ja! Och så kan jag nu lansera min nya hemsida! Så roligt att få den publicerad. Skall berätta mera om min nya roll som medicinsk tränare senare och mycket annat spännande på gång! Håll utkik! 

Ha en underbar höstdag!

Hösten 2017 program & sommar rabatt!

Skrivet av melinda den 11 juli 2017

Vi fortsätter att njuta av naturen ute och träna med himlen som tak.

Måndagar kl 18.30-19.30 fortsätter intervall träning. Passar alla som vill utveckla sin löpning. Vi tränar bl.a. backintervaller, terränglöpning och löpteknik. Vi som är i gruppen springer mellan 5-10 km och många av oss tränar till Lidingöloppet 15km i höst. Nya är välkomna med i det härliga gänget! Börjar 16. augusti. Mer info om tider och plats finns på fb gruppen. Facebook grupp: Intervallträning Vasa 2017
Torsdagar tränar Crossnature Vasa 18.30-19.30 i Vasa med omnejd. Fokus ligger mera på styrka och det är en funktionell träning för hela kroppen. Här springer vi inte så långa sträckor så träningen passar även den som inte känner sig bekväm med att springa, men vill träna upp styrka, koordination och balans. Passar också dem som är intresserade av att träna till hinderbanelopp. Vi tränar med egen kroppsvikt men kommer att använda oss av hinder i naturen och uppbyggda hinder. Börjar i augusti. Mer info om tider och plats finns på fb gruppen. Facebook grupp: Crossnature Vasa
NYHET: nybörjarlöpning för dig som är överviktig och vill börja springa. Du springer inte idag eller så kan du springa ca 1 km i sträck. Vi kommer att blanda korta löpintervaller med styrketräning i spåret. Vi kommer att progressivt gå framåt med längre intervaller men alla får ta det i sin egen takt enligt sin egen förmåga. Denna grupp är NY och kommer att börja då tillräckligt många visat intresse. Facebook grupp: NYbörjarlöpning Vasa 2017
Pris: Alla ggr kort sommar rabatt -15% fram till 20 augusti 20 ggr kort, 170€ 10 ggr kort, 90€ 5 ggr kort, 50€ Vi ses i höst! /Melinda    

Syrad kål produktion på gång

Skrivet av melinda den 23 mars 2017

Nu är det onsdag morgon och min kära mamma kommer snart till mig och mitt kök. Hon har varit på kurs och skall dela med sig av sin nya kunskap gällande syrad kål. Så här får ni också hänga med oss i köket då det blir syrad kål full med probiotika av 2,5 kg kål. Det finns många olika recept på nätet varifrån vi tagit inspiration ifrån med olika kålsorter och kryddor. Det jag köpte hem var:
 • Vitkål, rödkål
 • morötter
 • salladslök, gul lök
 • färsk ingefära
 • vitlök
 • chili
 • havssalt
 • kummin
 • senapsfrön
 • salt utan jod
Renlighet är a och o. Så tvätta händerna bra, ta bort ringar eller använd engångshandskar. Förvaringsburkens renlighet är också mycket viktigt så du kan med fördel sterilisera dem i ugn 125 grader i 15 min  (glöm inte att ta bort plastringen innan bara, den kan ni sterilisera i kokande vatten). Vi vill ju inte att det skall börja växa ogästvänliga bakterier i våra bukar, endast goda fina bakterier är välkomna. :-) Sedan behöver du en
 • matberedare
 • en stor bunke att knåda kålen i
 • glasburkar
Vi gjorde två olika smaksättningar. Den ena var kummin, senapsfrön och vitlök. Den andra var färsk chili och ingefära. Lite socker satte vi också för att hjälpa fermenteringen lite ca 1 msk per kg. Av cirka 2 kg kål, några morötter, 3 lökar, 3 vårlökar blev det 2,5 liter färdig produkt. Så när man en gång håller på så gör en stor sats. Syrad kål håller sig nämligen i kylskåp i ca 1 år. Troligen har vi ätit upp den för länge sen men... Efter att ha blandat kålsorterna tillsatte vi 4 tsk salt (utan jod) till varje 1 kg kål och grönsaker. Detta fick nu stå och gotta till sig i ca 30 min innan vi satte i smakbärare och började knåda kålen med händerna. Jag hade strimlat så fint att det vätskade sig direkt, har du grövre kålbitar måste du massera den tills det börjar vätska sig ordentligt. Mamma fick göra grovjobbet, hon hade inte hunnit med någon styrketräning den dagen så nu var det dags :-). Då var det dags att lägga upp på rena burkar. Vi pressade ner kålen i burkarna för att få en lufttät massa. Högst upp satte vi hela blad av kål och ovanpå det en liten glasburk eller kålstammar (som en tyngd) för att få press på kålen innan vi (eller min starka mor) stängde locket tätt. Viktigt också att vätskan täckte kålen. Nu satte jag dem på bastugolvet på en bricka, för nu skall de gotta till sig i 3 dgr i 22-25 graders värme. Det kommer att pysa över saft så det är bra att ha dem på bricka så det inte rinner på golvet. Heeeelt naturlig process. Det är nu det börjar fermenteras och bilda bra bakterier. Efteråt vill den stå ca i tre veckor i 15-18 graders temperatur . Efter det sätter jag in den i kylskåp. Hoppas det smakar! Det får vi reda på om några veckor. /Melinda & Mary  
Kategorier:

Syrad kål produktion på gång

Skrivet av Melinda den 23 mars 2017

Nu är det onsdag morgon och min kära mamma kommer snart till mig och mitt kök. Hon har varit på kurs och skall dela med sig av sin nya kunskap gällande syrad kål. Så här får ni också hänga med oss i köket då det blir syrad kål full med probiotika av 2,5 kg kål. Det finns många olika recept på nätet varifrån vi tagit inspiration ifrån med olika kålsorter och kryddor. Det jag köpte hem var:

 • Vitkål, rödkål
 • morötter
 • salladslök, gul lök
 • färsk ingefära
 • vitlök
 • chili
 • havssalt
 • kummin
 • senapsfrön
 • salt utan jod

Renlighet är a och o. Så tvätta händerna bra, ta bort ringar eller använd engångshandskar. Förvaringsburkens renlighet är också mycket viktigt så du kan med fördel sterilisera dem i ugn 125 grader i 15 min  (glöm inte att ta bort plastringen innan bara, den kan ni sterilisera i kokande vatten). Vi vill ju inte att det skall börja växa ogästvänliga bakterier i våra bukar, endast goda fina bakterier är välkomna. 

Sedan behöver du en

 • matberedare
 • en stor bunke att knåda kålen i
 • glasburkar

Vi gjorde två olika smaksättningar. Den ena var kummin, senapsfrön och vitlök. Den andra var färsk chili och ingefära. Lite socker satte vi också för att hjälpa fermenteringen lite ca 1 msk per kg.

Av cirka 2 kg kål, några morötter, 3 lökar, 3 vårlökar blev det 2,5 liter färdig produkt. Så när man en gång håller på så gör en stor sats. Syrad kål håller sig nämligen i kylskåp i ca 1 år. Troligen har vi ätit upp den för länge sen men…

Efter att ha blandat kålsorterna tillsatte vi 4 tsk salt (utan jod) till varje 1 kg kål och grönsaker. Detta fick nu stå och gotta till sig i ca 30 min innan vi satte i smakbärare och började knåda kålen med händerna. Jag hade strimlat så fint att det vätskade sig direkt, har du grövre kålbitar måste du massera den tills det börjar vätska sig ordentligt.

Mamma fick göra grovjobbet, hon hade inte hunnit med någon styrketräning den dagen så nu var det dags :-).

Då var det dags att lägga upp på rena burkar. Vi pressade ner kålen i burkarna för att få en lufttät massa. Högst upp satte vi hela blad av kål och ovanpå det en liten glasburk eller kålstammar (som en tyngd) för att få press på kålen innan vi (eller min starka mor) stängde locket tätt. Viktigt också att vätskan täckte kålen.

Nu satte jag dem på bastugolvet på en bricka, för nu skall de gotta till sig i 3 dgr i 22-25 graders värme. Det kommer att pysa över saft så det är bra att ha dem på bricka så det inte rinner på golvet. Heeeelt naturlig process. Det är nu det börjar fermenteras och bilda bra bakterier.

 

Efteråt vill den stå ca i tre veckor i 15-18 graders temperatur . Efter det sätter jag in den i kylskåp.

Hoppas det smakar! Det får vi reda på om några veckor.

/Melinda & Mary

Kategorier:

Bondbönesoppa med koriander

Skrivet av melinda den 4 februari 2017

Fick tag på en stor påse med torkade krossade bondbönor i affären och började googla på recept. Jag fastnade främst för en soppa med lite hetta i och koriander eftersom jag älskar koriander smaken och då man tillsätter hetta i maten sätter vi igång vår ämnesomsättning bättre. Så därför vill jag erbjuda er också detta recept, som vanligt modifierades receptet lite till det som fanns i skafferiet.

Först lite grann om -Bondbönan-

Råa är bondbönor giftiga, men giftet försvinner vid kokning. Dock inte vid torkning. Därför skall man koka dem mist 20 minuter även om de är torkade. Näringsmässigt innehåller bondbönor mest av folat (B-vitamin), betakaroten, samt en del fosfor. Fosfor är en av de enzymer som styr näringsomsättningen medan betakaroten är en antioxidant som är bra för huden och immunförsvaret. Bondbönan som andra bönor är rika på protein, kostfiber, mineraler och vitaminer. Kan med fördel användas istället för andra proteinkällor någon gång i veckan. Om ni som mig vill avlasta naturen och minska det animaliska proteinerna. Nå här kommer receptet...

Bondbönesoppa med koriander

2 dl torkade, krossade bondbönor 10 cm purjolök 1 vitlöksklyfta en gnutta torkad chiliflakes (beroende på hettan) 2 msk tomatpuré (med soltorkade tomater om ni hittar, jag lade till soltorkade tomater i olja) 1/2 kruka färsk koriander 4 dl vatten 1 dl creme fraiche 1 tsk äppelcidervinäger salt, peppar, rökt paprikapulver

1. Blötlägg bondbönorna ca 5 timmar i ljummet vatten. Skölj sedan bönorna och koka i saltat vatten ca 30 minuter. När bönorna är kokta, häll av dem i ett durkslag.

2. Smält lite smör i en kastrull och ha ner pressad vitlök, strimlad purjolök och chiliflakes. När löken mjuknat, ha ner bönorna och slå på 4 dl vatten.

3. Rör ner soltorkad tomatpuré, hackad koriander och kryddor. Låt soppan puttra ihop under ca 10 minuter.

4. Kör till en slät smet med mixerstav och rör därefter ner creme fraiche och vinäger. Smaka av med en nypa socker och eventuellt mer kryddor.

Min soppa blev mycket krämig men gillar ni mer flytande så tillsätter ni mer vatten.

 
-Smoked paprika pulver /Melinda

Boktips del 1- nycklar till prehab istället för rehab senare i livet

Skrivet av melinda den 26 januari 2017

DEL 1: Måste ge er ett litet boktips nu då jag landat på en bok som jag tycker beskriver mångsidigt vad hälsa i stort går ut på. Boken heter Hjärna. Hjärta. Mage och är skriven av Kajsa Asp Jonson 2016. Många saker som beskrivs i boken brukar jag påpeka åt mina kunder och jag tycker själv att de är viktiga för oss. Boken är till hälften fakta och hälften recept. Den är lättläst och beskriver hälsans helhet med den senaste forskningen som grund. Man kan säga att den ger dig nycklar till prehab istället för rehab senare i livet. Så här skriver Kajsa i boken: "Det känns lite sjukt att vi har blivit så duktiga på att ignorera kroppens signaler att vi behöver gå kurs för att lära oss äta, motionera, sova och andas. Det mest naturliga har blivit exklusivt- och något som måste göras i projektform" Kajsa tycker som jag att modedieter, som kommer och går, är ganska jobbiga. Ändå är det många som blint går in i en diet och tänker att denna gång kommer den att fungera. Tror ni att det har att göra med att allt i samhället går snabbt, även att gå ner i vikt skall fixas med en quickfix. För om det inte skulle finnas ett behov och en marknad för dessa dieter så skulle det knappast dyka upp den ena efter den andra.  Om du kör en diet fullt ut så kan du hålla den en viss tid innan du tröttnar (oftast har dieter många förbud som du till sist inte orkar hålla) och är tillbaka på ruta 0 (eller -0) lika fort igen. Jag brukar säga att om du håller en diet så måste du ha plan B också. Alltså vad gör du efter att du slutat med dieten och vad äter du då? Jag säger då, ta hellre ett axplock ur dessa dieter, det som passar dig! "Vi behöver inga specialdieter - vi behöver skapa hållbara matvanor som ger energi och näring." I boken står det också att det är lättare att lägga till något bra i kosten istället för att ta bort. Det är ju så att när man lägger till det ena bra efter det andra, lite i taget, så faller det dåliga bort av sig själv. Visst är det också mycket trevligare att lägga till en grönsak eller en frukt än att känna att man "måste" ta bort en massa. Det finns ju inget värre än tabun och "sådant jag inte får äta". Sådant bara måste jag ju ha! Sedan är det ju inte bara vad du sätter i dig som påverkar din hälsa. Hälsan innefattar även motion, träning, livsstil, stress, sömn, tarmfloran.... ...det tar jag upp i del 2. Stay tuned eller köp boken :-) /Melinda

Ta ner dina mål-varför?

Skrivet av melinda den 2 december 2016

Som ni kanske vet så är jag också mental tränare. Eftersom jag inte har något eget "kryp in" så har jag inte helhjärtat börjat ta emot privata klienter. Men mental tränings tänket finns inom mig hela tiden och har blivit en del av mig. Därför finns det med i det jag gör och i de grupper jag drar. Speciellt när du gör en livsstilsförändring är det viktigt att du också jobbar mentalt. Det kommer att hjälpa dig att se dina mål tydligare, det kommer att stärka din självbild och ditt självförtroende och du kommer att bli mer medveten om dig själv och dina förmågor. Jag brukar säga till mina kunder att de skall tänka smått, vara tacksamma för små saker och ta ner sina mål. Varför tycker kanske du. Är det inte bra att ha stora mål, drömmar och visioner (som för övrigt är lite annat än mål)? Jo det är  förstås jätte bra att ha stora mål men det som blir jobbigt om du bara har stora mål är att känslan av att du lyckas kommer så sällan då. Dessutom så kanske det tar tid innan du når målen och då kommer det att ta tid innan du får känslan av att du har lyckats. Många gånger innan du ens hinner blinka så har du kastat bort din ide och målbild bara för att den känns för övermäktig och stor. Den tröttar mer än ger energi och det skall ett mål absolut inte göra. Ett mål skall vara positivt, engagerande och ge dig energi framåt. Därför tycker jag att du skall ta ner dina mål till, ja du kan säga små mål, delmål eller dagens mål.... Tar vi ner målen och även ambitionen så får vi oftare den känslan av att vi lyckats. Då du lyckas känns det bra och du känner dig stolt över dig själv. Då skickar du positiva vibbar ... eller vi kan också kalla dem för hormoner till din hjärna som ropar "HEJ, vitsi vad jag är bra!!" ->  det leder till att du stärker din självkänsla och ditt självförtroende. Du känner dig nöjd och du vill utmana dig själv på nytt. Du vill ta nästa steg, du vill utvecklas. Detta betyder inte att du skall riva alla dina stora mål, drömmar och visioner, nej dem skall du absolut ha kvar. Speciellt drömmar och visioner, dessa ger ditt liv meningsfullhet, glädje och energi, fastän det kanske aldrig kommer i uppfyllelse. Men ta ner dina mål till små, små, pyttesmå mål. Fråga dig "vad kan jag göra idag för att jag skall nå dit?" Det kan vara en så liten grej som att städa toaletten. Små saker som du kan göra idag som du vet du kan uppnå, känna glädje över och kunna klappa dig själv på axeln och säga "va bra jag är". Vi har ju egentligen alla mål varje dag om du tänker efter. Att stiga upp på morgonen, tvätta tänderna, raka benen, gå ut och promenera... många gånger känns dessa små dagliga mål övermäktiga för många av oss. Då måste vi tar ner dem till pytte-mål sådana som vi vet vi klarar av. Bara för att få en positiv boost åt vår hjärna, en känsla av att ha lyckats och kunna känna glädje över att jag klarat det. Det var bara det jag ville säga idag, så ha en helt underbar dag och glöm inte -tänkt smått! /Melinda 2014-01-31 09.21.01-2048    

I'm going to stand outside, so if anyone asks I'm outstanding!

Skrivet av melinda den 17 november 2016

Säsongen öppnad för min fatbike.

Jag har just lagt min hybrid cykel tryggt i förvar i garaget och har nu tagit fram en ny cykel för vinter halvåret med mycket breda däck. Känns tryggt att cykla med den fastän det är lite halka och snö. Väntar med spänning tills jag kanske får prova den på skaren på isen här utanför oss. Man känner sig lite påtittad då man kommer farande i denna mackapär. Skulle köpa ett cykellås idag från cykelaffär och då de såg min cykel sa han "åh, whao!" Vet då inte om det var positivt eller negativt men jag tog det som positivt. Dessutom tyckte han att den var snygg med stänkskärmar. Berättade att jag cyklat med en fatbike utan stänkskärmar och att jag efter cykelfärden skulle fått slänga hela mig i tvättmaskin. Så smutsig var jag från topp till tå. Men då hade vi kört på leriga vägar och utmanat oss lite. Vi har ju det ganska bra här i Finland, nästan alla hushåll har tvättmaskiner. Men ändå OM man kan undvika smutsen lite så tycker jag att man kan lägga till skärmar. Fastän jag har förstått att det är många som tycker att det stör designen. Bland annat min pojke på 8 år, han skulle definitivt INTE ha några stänkskärmar på sin nya cykel. Det blev ändå så att mamma bestämde :-) ingen ny cykel om du inte tar med stänkskärmar! Punkt. Jag gillar design MEN när det kommer till sådana här saker så föredrar jag det praktiska, helt klart. OK men iallafall så är fatbiken väldigt skön att cykla med då det blir lite snö eller lerigt. Den känns stadig och trygg,  dessutom är den bekväm då den har bra stötdämpare. Tycker att ni skall testa! Är ni intresserad av dessa cyklar så passa på att ta kontakt med direktförsäljaren: www.fatbikeshop.fi och hälsa från mig. Då får ni 5% rabatt på cyklar och 22% på delar.

I'm going to stand outside, so if anyone asks I'm outstanding!

Ha en underbar utedag eller som fatbike-killarna säger: Think out! /Melinda (i sammarbete med Fatbikeshop).     img_9149 img_9147

Uteträning när den är som skönast!

Skrivet av melinda den 7 november 2016

Visst kan det vara svårt att komma sig ut och röra på sig då man hellre skulle krypa under en filt i soffan på kvällarna. Det gäller oss alla! För människan är i grund och botten lat. Vi försöker i så stor utsträckning göra så lite som möjligt men dilemmat är att vi gärna skulle vilja få bättre resultat. Dessvärre är det en ekvation som ofta inte går ihop. För som vi alla vet bränner vi mera om vi rör oss mera. Ibland är det skönt att blunda för den ekvationen. Men det är kanske inte alltid ett resultat du är ute efter. Det kan ju lika bra vara en känsla av välbehag och att vara nöjd över dig själv som du söker. Har du känt efter hur det känns någon gång? När är du som mest nöjd över dig själv? Är det när du utmanat dig själv och kommit dig ut fastän det känns kallt och ruggigt och lite regnigt. Kan det vara så att du den gången känner dig mer nöjd över dig själv? Just den gången var det inte bara dina muskler som jobbade utan även din hjärna. För då vi utmanar oss själva och märker att vi klarar av det så växer vi som människor, vi blir "hjärn"starkare och tröskeln att utmana dig nästa gång blir lägre. När känns det som bäst? Är det efter att du tränat eller kanske före? Dra nytta av den känslan. För din hjärna kommer att signalera åt din kropp att whao det där var skönt, det där vill jag göra igen! Det är då du kommer att göra det igen och igen. Hjärnan vill ha belöning och det får den av glada hormoner som sprider sig i kroppen vid motion. Är du dessutom ute och tränar får du även en kick av frisk luft och den välbehövliga dosen av vitamin D. Jag har hittills inte haft en sorgsen kund då vi tränat ute. Vi kanske gnäller lite före att brrr...vad kallt det är men sen efteråt är känslan stark av välbehag. Träna ute gott folk, kanske ses vi ute! /Melinda 12241373_10205343703056831_3442128471629233714_n Crossnature Vasa på gång i höstmörkret. img_9067 Ute träning på dagen ger mycket D-vitamin och härlig feelis.