Min första surkål färdig!

Skrivet av melinda den 19 maj 2015

Egen probiotika, få en gladare mage!

En burk full med goda bakterier för tarm och mage. Hur enkelt som helst och hur gott som helst. Min burk innehåller vitkål och morötter, lite kummin och en nypa salt och lite extra gott (juicad grönkål och persilja). Syrakulturen gjorde jag av vassle, lät naturell yoghurt rinna av i några timmar. Tål man inte laktos så kan man använda sig av probiotika pulver. Viktigt att ha rena burkar så det inte börjar gro andra saker än de man vill ha. Håll burken i rumstemperatur i 1-2 veckor och sen håller den sig i kylskåp i ca. 6 månader. Förhoppningsvis är den redan före det uppäten. Några matskedar per dag gör kroppen glad! Billigt - nyttigt - gott - hälsosamt ! IMG_3610 Ha en bra dag! /Melinda
Kategorier:

Morsdag firas med mitt favorit musli!

Skrivet av melinda den 10 maj 2015 | 1 kommentar(er)

Måste delge mitt nya favorit musli. Har gjort den i två omgångar nu och tillsammans med naturell yoghurt och frysta blåbär blir det bara så gott.  Passar bra som kvällsmål efter en god morsdagslunch som vi firade på Ädelbragds restaurang i Oravais. Där bjöds vi bland annat på vildsvin och efterrättskaka från 1800-talet (ja receptet alltså :-)).  Väl värt ett besök om ni inte varit där. Ja, och eftersom det är morsdag idag så passar jag på att skippa matlagning, men som tur är har jag en burk med Annikas musli i skåpet. Receptet kommer från boken: Annikas Paleokök av Annika Sjöö. Kan även slå ett pling för Jukkolas yoghurt 4.4% fett som jag inhandlade på Reko i Vasa förra veckan. Konsistensen är något mellan yoghurt och fil och den tyckte jag var god! Ha en skön morskväll alla fina mammor! ♥ /Melinda IMG_3578 IMG_3579

Raw Peanutbutter cups

Skrivet av melinda den 4 mars 2015

Kände idag att jag bara måste prova på peanutbutter cups....dels älskade jag dem då i tiderna då jag bodde i USA, men de amerikanska var nog lite mera onyttiga än dessa :-), men ack så goda! Men det kräver ju att man gillar jordnötssmör. Då finns det bättre och mindre bra jordnötssmör. Visst kan du lätt göra eget och då väljer du själv sockermängd=ingen sötning. Men det finns också riktigt fina på marknaden. Jag använde mig av Kung Markattas Ekologiska jordnötssmör utan salt. Som vanligt höll jag mig inte slaviskt till något recept utan kollade vad jag hade i mitt skafferi och gjorde mina egna cups...så receptet blir lite på höft.IMG_3216

PB-cups:

chokladsmet: blanda 120 ml smält cokosolja 60g råchoklad pulver 1/4 tsk flingsalt 2,5 msk sirap/honung (sötning) mittensmöret: blanda 60 ml jordnötssmör 2 msk smält cokosolja Häll lite chokladsmet i formen och låt stelna i kylskåp i 30min. Klicka på jordnötssmöret och häll på sista chokladsmet och låt stelna i kylskåp igen. Klart, njut!   IMG_3217
Kategorier:

Något gott till kaffet?

Skrivet av melinda den 5 februari 2015

 Något gott & nyttigt till din kaffe?

En helt vanlig torsdag men visst kan vi lyxa till det lite iallafall? Doppa frukter i mörk choklad och vola' så har du lyx i vardagen! Lite meck men det är väl värt besväret och det är faktist inte alls så komplicerat.

Smält 70% choklad i vattenbad och doppa frukten i chokladen. Idag blev det ananas och då passar det bra att toppa med rostad kokos! Låt stelna i kylskåpet en stund tills det är dags att avnjuta med din favorit kaffe.

Ha en bra dag!

2015-02-05 10.01.39-20482015-02-05 10.15.14-2048

Fokus på det som är bra för mig: Mellanmål

Skrivet av melinda den 12 januari 2015

Ibland kan det kännas svårt att veta vad man skall äta till mellanmål. Ibland är det riktigt ide´torka och det som finns tillhands blir dagens mellanmål, kanske en bulle med kaffe eller bara frukter. När jag coachar kunder ser jag ofta att det är svårt att få i sig tillräckligt med vissa vitaminer och mineraler såsom D och E-vitamin och även selen. När det gäller fetter så är det lätt att få i sig mer än tillräckligt av mättade fetter, men svårare att få i sig bra fett såsom enkelomättade och fleromättade fetter. För att få in dessa delar in i dagens kost är detta ett tips på mellanmål eller kanske till lunch om vi lägger till två tacobåtar? Ändra fokus: Om vi tänker så här att vi försöker lägga till bra mat som mättar och håller oss mätta istället för att hålla fokus på "vad jag inte borde äta". Vi försöker fokusera på det som är bra för oss istället för det som inte är bra för oss. Tror att första steget för många är att äta bullen men lägga till bra, näringsrik mat utöver den. För att sen kanske märka att den där bullen inte behövs längre. För det flesta är det sån fokus på bullen att det är det enda som hjärnan hör och då är det svårt att tänka på det som kroppen verkligen behöver. Vi ändrar fokus, hänger ni med? Tänkte mig en tacobåt med makrill i tomatsås. Makrillen är en fet fisk och en bra källa av vitamin D, E, Selen och bra fetter. Med detta kanske vi sätter några spenat blad. Spenat innehåller många vitaminer, antioxidanter och omega-3. avokadon innehåller enkelomättade fetter. Sen har jag en blandning frön från Reneé Voltaire som innehåller bl.a. olika sesamfrön och alger som jag sprinklar över. Sesamfrön innehåller också bl.a. E vitaminer och fleromättat fett. Alger innehåller Omega-3 och mineraler. Några körsbärstomater på det och mellanmålet är klart! Tänk smart då ni äter mellanmål för att maximera näringsinnehållet för dagen. Ha en bra dag!   DSC03353-2048

Kokos & choklad & hallon...

Skrivet av melinda den 13 november 2014

..kan det bli godare?! Hittade in till Aroma bageriet i Kvevlax härom dagen och eftersom det bara stod mitt namn på en stor 65% choklad platta så fick den dyka ner i korgen tillsammans med bröd och lite glögg. Väl hemma var jag bara tvungen att hitta på nåt av den goda chokladen som passar bäst till bl.a. matlagning, bakning och efterrätter. Som ni vet försöker jag ta bort lite av det söta vita sockret och prövar gärna andra sötningsalternativ, vilket passade väl i detta recept så att den goda chokladsmaken kommer fram istället. I detta recept använde jag råsocker i kokosbottnen och kokossirap i ganagen och tog bort lite från det som stod i receptet som finns på www.recept.nu. Mitt tips är använd er av riktigt bra choklad då ni bakar så behövs det mindre socker. Så här blev resultatet och gott blev det! Nu är det bara någon som skall äta upp den också :-)
Choklad - och kokospaj
DSC03613-2048  

Mandelsmör

Skrivet av melinda den 17 september 2014

DSC03446-2048Mandelsmör

Jag brukar köpa mandel- cashew- och nötsmör och använda som smaksättning i smoothies, på plättar och t.o.m. istället för smör på knäckebröd. Tänkte jag skulle pröva att göra egen. Fastän jag mixade nötterna i 10 minuter så blev det inget smör (som det stod i receptet) men när jag tillsatte kokosolja så fick den sin rätta konsistens. Så jo ganska nöjd för att vara första gången. Man borde ha en riktigt effektiv mixer tror jag om man skall få en smörig konsistens av bara nötterna. Man kan förståss göra av andra nötter också eller frön. Som smaksättning kan man te.x. ha rå kakao, blåbär, dadlar etc. Jag mixade 2 dl ekologiska mandlar. Efter ca 10 minuter tillsatte jag 2 st dadlar och 2 msk kokosolja.
Kategorier:

Höstens skörd

Skrivet av melinda den 3 september 2014

IMG_2397-2048Ta vara på höstens skörd!

Här har jag ångkokt grönsakerna, då behåller ni alla vitaminer och antioxidanter och grönsakerna behåller sin spänst och kokas inte sönder.

Detta år fick jag tyvärr inga egna grönsaker i landet (man borde nog vara hemma och prata lite med dem om de skall växa något.) Men som tur var fick jag underbart goda nypotatis och morötter av några vänner och den nyttiga grönkålen av min mamma.

Så här gjorde jag....

Ångkok nypotatis, morötter och stjälkarna från grönkålen i lagom lika stora bitar. Innan du lägger locket på sätt dit lite färska kryddor såsom timjan och resterande grönkål i strimlor. Grönsakerna är klara då man kan sätta kniven i dem.

Sätt i en panna lite olivolja och en burk creme fraiche och skivad rödlök. Slunga med grönsakerna och krydda med örtkryddor/örtsalt och glöm inte lite citronsaft.

Lätt och nyttigt! Ät detta med fisk eller kött.
Kategorier:

Ännu är inte glass-säsongen slut...

Skrivet av melinda den 19 augusti 2014

Måste bara lägga in ett glass-recept innan säsongen är över och man hellre äter något varmt till tekoppen. Visste inte vad jag skulle göra av alla mina sura körsbär (första året jag hann plocka dem före fåglarna). Men till slut  blev det några burkar körsbärsmarmelad (gott till ost) och några liter saft. Av marmeladen har jag bl.a. gjort glass (som jag är lite svag för) och därför har jag köpt en glassmaskin med kompressor så jag lätt kan göra Home-made-Gelato.

Körsbärs - Glass

3 äggulor 2 tsk ekologisk vaniljsocker 2.5dl mjölk (röd mjölk blir glassen lite mera krämig, jag använde  blå) 2dl grädde 2,5dl körsbärsmarmelad (eftersom det finns socker i marmeladen ville jag inte vispa socker med äggulorna) 3 msk körsbärssaft 1 tsk pressad citronsaft
  • Vispa äggulor, vaniljsocker och mjölk fluffigt.
  • vispa grädden ganska hårt
  • blanda allt väl
  • lägg i glassmaskin
  • NJUT av den sista sommarvärmen med körsbärsglass och en kopp kaffe.
DSC03408-2048    
Kategorier:

Rabarbertemat fortsätter...

Skrivet av melinda den 15 juni 2014

Eftersom jag i dagarna hittade hasselnötmjöl i vår lokala butik måste jag prova det genast. Jag gjorde en rabarberpaj som serverades med Melindas Vanilla-Gelato förståss.

Rabarberpaj (Glutenfri)

100g smör 0.5dl socker (använde Indiansocker) 1 dl havregryn 1 dl bovetemjöl 1 dl hasselnötmjöl Mixa allt och sätt i kylen 30min.   400 g rabarber 0.5 dl socker 0.4 dl vatten lite vaniljsocker eller kanel Koka upp och låt svalna.   Smörja en pajform och tryck ut degen, toppa med rabarber compott. I ugnen 225 grader i ca 15 min. Servera med vaniljglass. DSC02908-2048
Kategorier: