Gästbloggare om andningens betydelse!

Skrivet av melinda den 10 november 2014

Andningens stora betydelse för vår hälsa.

Vi andas närmare 20 000 gånger per dygn. Hur in- och utandningen sker har stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. De flesta av oss andas på ett sådant sätt att det finns stort utrymme för förbättringar. Det är inte enbart viktigt ATT vi andas utan också HUR vi andas. Testa dej själv genom att sätta en hand på övre delen av bröstet och den andra på magen. Vilken hand höjer sig mera? Jag återkommer till detta senare i mitt inlägg. Andningen speglar vad som pågår i kroppen; den påverkas av både tankar och känslor, om vi rör oss eller är stilla, om vi sover eller är vakna. Genom att bli medvetna om hur vi andas och träna på att andas fysiologiskt rätt kan vi påverka vårt välmående. För även om andningen är en automatisk process så kan vi ta kontroll över den och styra den med vår vilja - med andra ord träna oss till en bra andning. All strävan efter förbättrad hälsa och ökat välbefinnande bör inkludera en förbättrad andning som en grundläggande komponent. Eftersom vi har andningen med oss vart vi än går kan vi tillämpa andningsträningen var som helst och etablera nya andningsvanor på ett enkelt, billigt och effektivt sätt.

Hur ska en bra andning vara? • 6-12 andetag per minut • Inandningen 2-3 sekunder • Utandningen 3-4 sekunder • Därefter automatisk paus 2-3 sekunder Om vi andas för tätt, 14-18 andetag per minut, tar vi in 50-100 % mer luft än normalt. Det är detsamma som dold hyperventilering, som inte är bra för oss. Be gärna en vän räkna dina andetag, när du inte vet om det, i annat fall kommer du troligtvis att påverka din andningsfrekvens.

Fem principer för bra andning är: • in och ut genom näsan • djupt • långsamt • rytmiskt • tyst Sträva efter att vara avspänd, att utandningen är längre än inandningen, att hållningen är bra och att du aktiverar diafragman (mellangärdet) när du andas in, så att nedre delen av bröstkorgen och magen rör sej. Om ditt test i början visade att övre delen av bröstkorgen höjer sej mera än mellangärdet, men även annars, är det bra att morgon och kväll träna djupandning i sängen ca 10 minuter. Lägg dina händer på magen i höjd med naveln och andas enligt de fem principerna ovan så att magen höjer sej.

Ett bra och mycket enkelt hjälpmedel att träna bra andning med är en så kallad Relaxator. Jag återkommer till den och mera andningskunskap i mitt nästa inlägg. Så här ser en relaxator ut

relaxator Ha det gott genom att tänka på din andning! Mary (andningsinstruktör på Omsorg Mary)

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar