Visa alla inlägg skrivna 2017
Hösten 2017 program & sommar rabatt!
Vi fortsätter att njuta av naturen ute och träna med himlen som tak.
Måndagar kl 18.30-19.30 fortsätter intervall träning. Passar alla som vill utveckla sin löpning. Vi tränar bl.a. backintervaller, terränglöpning och löpteknik. Vi som är i gruppen springer mellan 5-10 km och många av oss tränar till Lidingöloppet 15km i höst. Nya är välkomna med i det härliga gänget! Börjar 16. augusti. Mer info om tider och plats finns på fb gruppen. Facebook grupp: Intervallträning Vasa 2017Torsdagar tränar Crossnature Vasa 18.30-19.30 i Vasa med omnejd. Fokus ligger mera på styrka och det är en funktionell träning för hela kroppen. Här springer vi inte så långa sträckor så träningen passar även den som inte känner sig bekväm med att springa, men vill träna upp styrka, koordination och balans. Passar också dem som är intresserade av att träna till hinderbanelopp. Vi tränar med egen kroppsvikt men kommer att använda oss av hinder i naturen och uppbyggda hinder. Börjar i augusti. Mer info om tider och plats finns på fb gruppen. Facebook grupp: Crossnature Vasa
NYHET: nybörjarlöpning för dig som är överviktig och vill börja springa. Du springer inte idag eller så kan du springa ca 1 km i sträck. Vi kommer att blanda korta löpintervaller med styrketräning i spåret. Vi kommer att progressivt gå framåt med längre intervaller men alla får ta det i sin egen takt enligt sin egen förmåga. Denna grupp är NY och kommer att börja då tillräckligt många visat intresse. Facebook grupp: NYbörjarlöpning Vasa 2017
Pris: Alla ggr kort sommar rabatt -15% fram till 20 augusti 20 ggr kort, 170€ 10 ggr kort, 90€ 5 ggr kort, 50€ Vi ses i höst! /Melinda
Syrad kål produktion på gång
Nu är det onsdag morgon och min kära mamma kommer snart till mig och mitt kök. Hon har varit på kurs och skall dela med sig av sin nya kunskap gällande syrad kål. Så här får ni också hänga med oss i köket då det blir syrad kål full med probiotika av 2,5 kg kål. Det finns många olika recept på nätet varifrån vi tagit inspiration ifrån med olika kålsorter och kryddor. Det jag köpte hem var:- Vitkål, rödkål
- morötter
- salladslök, gul lök
- färsk ingefära
- vitlök
- chili
- havssalt
- kummin
- senapsfrön
- salt utan jod
- matberedare
- en stor bunke att knåda kålen i
- glasburkar
Syrad kål produktion på gång
Nu är det onsdag morgon och min kära mamma kommer snart till mig och mitt kök. Hon har varit på kurs och skall dela med sig av sin nya kunskap gällande syrad kål. Så här får ni också hänga med oss i köket då det blir syrad kål full med probiotika av 2,5 kg kål. Det finns många olika recept på nätet varifrån vi tagit inspiration ifrån med olika kålsorter och kryddor. Det jag köpte hem var:
- Vitkål, rödkål
- morötter
- salladslök, gul lök
- färsk ingefära
- vitlök
- chili
- havssalt
- kummin
- senapsfrön
- salt utan jod
Renlighet är a och o. Så tvätta händerna bra, ta bort ringar eller använd engångshandskar. Förvaringsburkens renlighet är också mycket viktigt så du kan med fördel sterilisera dem i ugn 125 grader i 15 min (glöm inte att ta bort plastringen innan bara, den kan ni sterilisera i kokande vatten). Vi vill ju inte att det skall börja växa ogästvänliga bakterier i våra bukar, endast goda fina bakterier är välkomna.
Sedan behöver du en
- matberedare
- en stor bunke att knåda kålen i
- glasburkar
Vi gjorde två olika smaksättningar. Den ena var kummin, senapsfrön och vitlök. Den andra var färsk chili och ingefära. Lite socker satte vi också för att hjälpa fermenteringen lite ca 1 msk per kg.
Av cirka 2 kg kål, några morötter, 3 lökar, 3 vårlökar blev det 2,5 liter färdig produkt. Så när man en gång håller på så gör en stor sats. Syrad kål håller sig nämligen i kylskåp i ca 1 år. Troligen har vi ätit upp den för länge sen men…
Efter att ha blandat kålsorterna tillsatte vi 4 tsk salt (utan jod) till varje 1 kg kål och grönsaker. Detta fick nu stå och gotta till sig i ca 30 min innan vi satte i smakbärare och började knåda kålen med händerna. Jag hade strimlat så fint att det vätskade sig direkt, har du grövre kålbitar måste du massera den tills det börjar vätska sig ordentligt.
Mamma fick göra grovjobbet, hon hade inte hunnit med någon styrketräning den dagen så nu var det dags :-).
Då var det dags att lägga upp på rena burkar. Vi pressade ner kålen i burkarna för att få en lufttät massa. Högst upp satte vi hela blad av kål och ovanpå det en liten glasburk eller kålstammar (som en tyngd) för att få press på kålen innan vi (eller min starka mor) stängde locket tätt. Viktigt också att vätskan täckte kålen.
Nu satte jag dem på bastugolvet på en bricka, för nu skall de gotta till sig i 3 dgr i 22-25 graders värme. Det kommer att pysa över saft så det är bra att ha dem på bricka så det inte rinner på golvet. Heeeelt naturlig process. Det är nu det börjar fermenteras och bilda bra bakterier.
Efteråt vill den stå ca i tre veckor i 15-18 graders temperatur . Efter det sätter jag in den i kylskåp.
Hoppas det smakar! Det får vi reda på om några veckor.
/Melinda & Mary
Bondbönesoppa med koriander
Fick tag på en stor påse med torkade krossade bondbönor i affären och började googla på recept. Jag fastnade främst för en soppa med lite hetta i och koriander eftersom jag älskar koriander smaken och då man tillsätter hetta i maten sätter vi igång vår ämnesomsättning bättre. Så därför vill jag erbjuda er också detta recept, som vanligt modifierades receptet lite till det som fanns i skafferiet.Först lite grann om -Bondbönan-
Råa är bondbönor giftiga, men giftet försvinner vid kokning. Dock inte vid torkning. Därför skall man koka dem mist 20 minuter även om de är torkade. Näringsmässigt innehåller bondbönor mest av folat (B-vitamin), betakaroten, samt en del fosfor. Fosfor är en av de enzymer som styr näringsomsättningen medan betakaroten är en antioxidant som är bra för huden och immunförsvaret. Bondbönan som andra bönor är rika på protein, kostfiber, mineraler och vitaminer. Kan med fördel användas istället för andra proteinkällor någon gång i veckan. Om ni som mig vill avlasta naturen och minska det animaliska proteinerna. Nå här kommer receptet...Bondbönesoppa med koriander
2 dl torkade, krossade bondbönor 10 cm purjolök 1 vitlöksklyfta en gnutta torkad chiliflakes (beroende på hettan) 2 msk tomatpuré (med soltorkade tomater om ni hittar, jag lade till soltorkade tomater i olja) 1/2 kruka färsk koriander 4 dl vatten 1 dl creme fraiche 1 tsk äppelcidervinäger salt, peppar, rökt paprikapulver
1. Blötlägg bondbönorna ca 5 timmar i ljummet vatten. Skölj sedan bönorna och koka i saltat vatten ca 30 minuter. När bönorna är kokta, häll av dem i ett durkslag.
2. Smält lite smör i en kastrull och ha ner pressad vitlök, strimlad purjolök och chiliflakes. När löken mjuknat, ha ner bönorna och slå på 4 dl vatten.
3. Rör ner soltorkad tomatpuré, hackad koriander och kryddor. Låt soppan puttra ihop under ca 10 minuter.
4. Kör till en slät smet med mixerstav och rör därefter ner creme fraiche och vinäger. Smaka av med en nypa socker och eventuellt mer kryddor.
Min soppa blev mycket krämig men gillar ni mer flytande så tillsätter ni mer vatten.